Een zelfportret van Da Vinci, dat vermoedelijk tussen 1512 en 1515 geschilderd is.

Leonardo da Vinci: duizendpoot uit de Renaissance

Biografie - Leonardo da Vinci (1452-1519) was een schilder, beeldhouwer, wetenschapper, filosoof en uitvinder uit de Italiaanse Renaissance. Hij wordt door zijn prestaties en talent gezien als het schoolvoorbeeld van de ‘homo universalis’. Deze ‘universele mens’ was een ideaalbeeld dat tijdens de Renaissance ontstond en had betrekking op een persoon die zich op vele gebieden met de besten kon meten.


Leonardo da Vinci werd geboren op 15 april 1452 in het dorpje Vinci in Toscane en was de buitenechtelijke zoon van de rijke Florentijnse notaris Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci en Catharina, een boerenmeisje. Tijdens zijn jeugd doorliep Da Vinci een basisopleiding in Latijn, geometrie en wiskunde. In 1466 kwam hij in de leer bij de beeldhouwer en schilder Andrea del Verrocchio (1435-1488) in Florence. Hier werd hij zowel theoretisch als technisch geschoold en studeerde hij onder andere tekenen, scheikunde, metaalbewerking, mechanica, schilderen, beeldhouwen en modelleren. Zijn talent voor de kunsten was onmiskenbaar en al snel bereikte hij de meesterstatus en zette hij zijn eigen atelier op in Florence.


Levensloop Leonardo Da Vinci


Da Vinci reisde veel rond en werkte in opdracht van vele verschillende belangrijke families in Italië. Hij werkte onder meer voor de invloedrijke familie d’Medici. Vanaf 1482 kon Leonardo da Vinci aan de slag aan het hof van Ludovico Sforza, de hertog van Milaan. Onder zijn patronage schilderde Da Vinci een aantal van zijn beroemdste schilderijen, waaronder ‘Het Laatste Avondmaal’ en de ‘Mona Lisa’. Ook heeft hij een tijd in het Vaticaan onder patronage van de Paus Leo X gewerkt. In 1516 besloot hij aan het hof van de Franse koning Frans I te gaan werken. Hier stierf hij op 2 mei 1519 op 67-jarige leeftijd.


Bekende werken van Da Vinci


Leonardo heeft het meeste naam gemaakt met zijn schilderkunst, zoals zijn schilderijen ‘De maagd op de rotsen’(1483-1486), ‘Het Laatste Avondmaal’ (1498) en de ‘Mona Lisa’(1503-1505). Ook heeft Da Vinci veel onderzoek gedaan naar de menselijke anatomie. Daarnaast heeft hij vele uitvindingen gedaan, waarvan er maar weinig uiteindelijk gebouwd zijn. Zo was hij geobsedeerd door vliegen en maakte hij ontwerpen voor verscheidene vliegmachines.


Topwerk Da Vinci geveild


In november 2017 werd zijn schilderij 'Salvador Mundi' uit 1500 geveild voor 400 miljoen dollar. Het is onbekend wie het hoge bedrag neerlegde. Het schilderij heeft gelijkenissen met het wereldberoemde schilderij de 'Mona Lisa', en draagt daarom als bijnaam de 'mannelijke Mona Lisa'. Sommige historici weten niet zeker of de Salvador Mundi afkomstig is van Da Vinci en denken dat een deel van het werk door zijn leerlingen geschilderd is.


Dit artikel verscheen eerder op IsGeschiedenis en is aangepast om beter aan te laten sluiten op de actualiteit.


 


Afbeelding:


Leonardo da Vinci [Public domain], via Wikimedia Commons


Bronnen:


Informatie

BEZOEKADRES

Post RotterdamCoolsingel 423011 AD ROTTERDAM

Voor meer informatie over de bereikbaarheid, klik hier.

 

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:30 uur.Da Vinci - The Genius is ook open op feestdagen.

Voor meer informatie over de openingstijden, klik hier.

 

VOLG ONS OP FACEBOOK EN TWITTER!

Facebook: DavincithegeniusNLTwitter: @Expo_One_Go

 

ARRANGEMENTEN

Voor speciale arrangementen, kilik hier.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.