Linking Pieces in Museum Bredius

Aan de hand van een aantal heldere voorbeelden geeft de tentoonstelling Linking Pieces een beeld van de diverse aspecten en afwegingen van het weer samenbrengen van stukken die fysiek gescheiden zijn geweest.

Museum Bredius is hiermee het eerste museum in Nederland dat aan een breed publiek inzicht geeft in de redenen waarom en de wijze waarop, schilderijen in het verleden in stukken zijn verdeeld en door toeval of jarenlange research weer bijeenkomen. Vragen als ‘wat kunnen redenen zijn van het opdelen?’,’ welke ethische aspecten spelen een rol?’, ‘wat is de waarde van een opgedeeld doek?’ en ‘wie is de eigenaar?’ komen in de tentoonstelling aan bod. Stukken die centraal staan zijn bijvoorbeeld: het gehechte schilderij Portret van een negenjarige jongen en een zevenjarig meisje van Jacob Gerritsz Cuyp (Dordrecht 1594- c. 1652) en zijn zoon Aelbert Cuyp (Dordrecht 1620-1691), De allegorie op het leven van een man van Hendrik Aerts (circa 1570 – 1603), De Bruidsnacht van Tobias en Sara van Jan Steen en het Damesportret van Willem Drost.

Museum Bredius

De collectie van Museum Bredius is de verzameling van de befaamde Dr. Abraham Bredius, de eerste echte Nederlandse kunsthistoricus en een groot kenner van de 17e eeuwse schilderkunst. Hij verzamelde werken van o.a. Rembrandt, Jan Steen, Van der Neer, d’Hondecoeter en Hobbema. Daarnaast bestaat zijn nalatenschap uit tekeningen, porselein, zilverwerk en meubels. De gehele collectie is ondergebracht in een statig herenhuis aan de Hofvijver in Den Haag en zichtbaar voor het publiek van dinsdag tot en met zondag.

 

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Bredius. Hier vind je alvast een impressie van het museum 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.