Lodewijk XIV kroning Reims

Lodewijk XIV koning van Frankrijk

REIMS 1654- Pracht en praal waren sleutel elementen voor de absoluut monarch die vandaag, 386 jaar geleden formeel tot koning werd gekroond. De regeringsperiode van Lodewijk XIV begon op 7 juni in de Kathedraal van Reims.

Lodewijk XVI werd geboren op 5 september 1638 in Saint Germain en Laye. Zijn vader was Lodewijk XIII en zijn moeder Anna van Oostenrijk. Na het overlijden van zijn vader besteeg hij formeel de troon op vierjarige leeftijd. Uiteindelijke werd hij op 7 juni 1654 tot koning gekroond in de Kathedraal te Reims.

De kathedraal waar hij werd gekroond is dit jaar 800 jaar oud. De kathedraal van Reims dateert uit de 13e eeuw. Hij werd gebouwd na de Notre Dame in Parijs. Het verving een basilica die in 1211 werd verwoest door brand. In Gotische stijl werd het vervolgens weer opgebouwd. De kathedraal bevindt zich op de plek waar Clovis,  in 496 gedoopt zou zijn.

In 1481 verwoestte een brand de hoge torens. De kerk verwezenlijkte het prestige van de monarchie en van de burgers. De kerk is uniek door het grote aantal beelden dat de kerk siert. De Kathedraal is 147 meter lang 30 meter breed en een hoogte van 81 meter.

In de Eerste  Wereldoorlog werd de kathedraal gebombardeerd door Duitse bommenwerpers. Na de Oorlog werd de kerk weer gerestaureerd. Sinds 1991 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Afbeeldingen:

  • Afbeelding: By Charles Herbert Moore (1840-1930) [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.