Geen afbeelding beschikbaar

Loopbaan Mitt Romney

Gisteren maakte Ron Paul bekend uit de race om de Republikeinse presidentskandidatuur te stappen, omdat hij geen geld meer heeft voor zijn campagne. Hierdoor is Mitt Romney de enige overgebleven kandidaat, die het in november tijdens de verkiezingen voor de Republikeinen zal opnemen tegen zittend president Barack Obama. Willard Mitt Romney werd op 12 maart 1947 geboren in een vooraanstaande mormoonse familie.

Mitt Romney werd geboren als vierde kind van Lenore en George W. Romney, die gouverneur van Michigan was in de jaren ’60 en minister van volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling onder Richard Nixon in de jaren ’70. Op de lagere en middelbare school blonk de jonge Romney nergens echt in uit. Wel leerde hij Ann Davies kennen, met wie hij later zou trouwen. In 1965, direct na de middelbare school, studeerde Romney een jaar aan de prestigieuze Stanford University. Dit was echter geen succes en hij vertrok naar Frankrijk als mormoonse missionaris, iets wat veel gebeurde in zijn familie. Hier ontwikkelde hij zijn liefde voor Frankrijk en leerde hij Frans spreken.

Studie en Bedrijfsleven

Korte tijd nadat hij was teruggekeerd naar de VS in 1968, trouwde Romney met Ann Davies en begon met een studie Engelse literatuur aan de mormoonse universiteit Brigham-Young. Tijdens zijn studie kreeg Romney in 1970 zijn eerste van uiteindelijk vijf zonen. Omdat zijn vader hem adviseerde rechten te gaan studeren begon Romney met deze studie aan Harvard, waar hij in 1975 cum laude afstudeerde. Hierna kwam hij in het zakenleven terecht, waar hij een fortuin verdiende als CEO bij het consultancybureau Bain&Company. In 1999 verliet hij het bedrijf om bestuursvoorzitter te worden van de organisatie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City in 2002. Hier kreeg hij een positief imago door de manier waarop hij omging met de vele problemen die de Spelen in het verleden teisterden, zoals omkoping.

Gouverneur Romney 

In 2002 begon Romeny uiteindelijk aan zijn politieke carrière, als gouverneur van Massachusetts.Tijdens zijn gouverneurschap streed Romney voor universele ziektekostenverzekeringen in zijn staat. Hij werkte samen met Ted Kennedy aan een innovatief plan om dit te bewerkstelligen en in 2006 werd de wet, die inhield dat iedereen verplicht verzekerd was, van kracht. Hiermee was Massachusetts de eerste staat die zo’n wet kreeg.  Ook was hij voor het geregistreerd partnerschap voor homostellen, maar niet voor het huwelijk. Tot 2005 was Romney ‘pro-choice’ in het abortus debat, wat inhield dat dit wat hem betreft dus legaal moet zijn. Hij veranderde echter van mening en is nu ‘pro-life’.

Kandidaat Romney

Op 2 juni 2011 stelde Romney zich officieel kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij kreeg aanvankelijk weinig steun vanwege zijn wat saaie uitstraling en niet altijd even scherpe opmerkingen. Toch wist hij de steun van de meeste kiezers te krijgen, volgens critici alleen omdat hij het meeste geld had voor zijn campagne. Deze zelfde critici vragen zich ook af of een multimiljonair in staat is miljoenen armlastige en werkloze Amerikanen te inspireren. Dat zal blijken in november. 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.