Geen afbeelding beschikbaar

Louvre claimt werk Edmé Bouchardon

Het Louvre heeft een marmeren beeld geclaimd, nadat het geveild was. Het gaat om een 18e eeuwse buste van Edmé Bouchardon (1698-1762), een beroemde Franse beeldhouwer, die in de rococo tijd eigenzinnig te werk ging door zich te laten beïnvloedden door het classicisme.

Bouchardon werd geboren als zoon van de architect en beeldhouwer Jean-Baptiste Bouchardon. Hij kreeg een zeer goede opleiding, maar met zijn werk wilde het aanvankelijk maar niet lukken. Zo kreeg hij bijvoorbeeld opdrachten van koning Lodewijk XV, maar hij maakte geen van de werken af. Hierdoor kreeg hij een slechte naam, die nog eens versterkt werd door het feit dat hij niet in de populaire rococo stijl te plaatsen was, maar juist neoclassicistisch te werk ging.

Dit veranderde toen Bouchardon in 1722 de prestigieuze Prix de Rome won, een beurs voor veelbelovende talenten in de beeldende kunst. Bouchardon bleef tot 1723 in Rome om zo inspiratie op te doen bij de door hem zo bewonderde kunst uit de antieke tijd. In 1732 kreeg hij een atelier in het Louvre, om zich volledig op zijn werk te kunnen richten. Het zou nog tot 1746 duren voordat hij zijn eerste meesterwerk maakte, L'Amour se taillant un arc dans la massue d'Hercule, een sculptuur van Cupido en Hercules. Er zouden nog een aantal beroemde werken volgen, waaronder de fontein des Quatre-Saisons in Parijs.

Ondanks zijn successen was Bouchardon het grootste deel van zijn leven werkloos. Hij stierf in 1762. De meeste van zijn werken werden tijdens de Franse Revolutie vernietigd, doordat ze in bezit waren van de adel.

Het Louvre kan het beeld van Bouchardon nu claimen door een regeling in de Franse wet. Die schrijft voor dat wanneer een Frans kunstwerk wordt geveild een Frans museum het werk altijd mag claimen voor dezelfde prijs als het hoogste bod. De regeling is ingesteld om te voorkomen dat belangrijke Franse kunstwerken in het buitenland belanden. Het Louvre betaalt 3, 75 miljoen voor de buste.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.