Mao roept de Volksrepubliek China uit

Mao Zedong roept Volksrepubliek China uit

Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit in Peking. Na een jarenlange strijd tussen de communisten onder leiding van Mao Zedong en de nationalisten onder leiding van Chiang Kai-shek, verkregen de communisten de macht in het Aziatische land.


Na het einde van het keizerrijk China in 1911 probeerden verschillende groepen binnen de samenleving de macht te grijpen. Dit resulteerde in 1927 in een burgeroorlog tussen de communisten (CCP) en de nationalisten (Kwomintang). De Kwomintang had in het begin van de oorlog grote delen van China in handen. De communisten werden ingesloten en opgejaagd door de nationalisten. Veel communisten vertrokken naar plattelandsgebieden waar ze zich verenigden. Mao Zedong ging zijn communistische leger steeds beter organiseren. In 1931 stichtten de communisten een communistische staat binnen China namelijk de Chinese Sovjetrepubliek. Deze bleef tot 1934 bestaan, waarna het werd ontbonden door de Chinese regering.


Lange Mars


In 1934 ging Mao Zedong samen met 130.000 andere communisten op weg naar Yan’an. Dit gebied was nog geen nationalistisch bolwerk en beter te verdedigen voor de communisten. Deze tocht wordt ook wel de Lange Mars genoemd en ging van Jiangxi naar Yan’an. In 1937 werd de strijd gestaakt omdat Japan China was binnen gevallen. Tijdens deze Tweede Chinees-Japanse Oorlog (1927- 1950) vochten de twee partijen zij aan zij. Toen Japan in 1945 verdreven was, werd de strijd hervat. Om een communistische overwinning te bewerkstelligen was de hulp van de Sovjet-Unie hard nodig en deze kwam er ook. Op 8 augustus 1945 verklaarde de Sovjet-Unie de oorlog aan Japan. De Russen veroverden Noord-China en nadat Japan verdreven was droeg de Sovjet-Unie alle buitgemaakte spullen en gebieden over aan de communisten. In de winter van 1945/1946 kwam hier verandering in doordat de communisten beter getrainde strijders tot hun beschikking hadden. Ook verlieten steeds meer soldaten Chiang Kai-sheks leger omdat ze de zaak niet langer steunden.


Volksrepubliek China


In 1949 vielen alle grote steden in handen van de communisten. Bijna heel China was nu in communistische handen en de nationalisten trokken zich langzaam terug. De communisten hadden de oorlog gewonnen en Mao Zedong riep op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China uit. De Burgeroorlog eindigde officieel nadat het eiland Hainan in 1950 door de communisten veroverd werd.  

Bronnen


-        Geledraak.nl, De Volksrepubliek  (25-05-2010)


-         Beleven.org, Stichting van Volksrepubliek China  


Afbeelding


-        Wikimedia Commons, PRC Founding  (1-10-1949)  

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.