Margaret Thatcher wordt nieuwe leider Britse conservatieve partij

Op 20 februari 1975 werd Margaret Thatcher de nieuwe leider van de Britse conservatieve partij. Later werd deze Iron Lady premier van het Verenigd-Koninkrijk. Behalve de enige vrouwelijke premier die het land tot op heden kent, was zij de langst zittende Britse premier van de twintigste eeuw.

Leven van Margaret Thatcher

Margaret Thatcher werd op 13 oktober 1925 geboren te Grantham in Engeland als Margaret Roberts. Op school presteerde Thatcher goed en in 1943 begon zij aan een studie scheikunde aan de universiteit van Oxford. In 1947 studeerde Thatcher af waarna zij verhuisde naar Essex waar zij aan het werk ging als onderzoekschemicus.

Politiek was een grote passie van Roberts, hier was zij mee opgegroeid aangezien haar vader in de lokale politiek werkzaam was.

Margaret Thatcher in de politiek

In 1950 en 1951 stelde Thatcher zich verkiesbaar voor het Britse Lagerhuis maar werd beide keren niet gekozen. Ondertussen had zij haar man ontmoet, Denis Thatcher, met wie ze in 1951 huwde. In 1953 kreeg het stel een tweeling, Mark en Carol.

Thatcher liet zich omscholen en werd een advocate die gespecialiseerd was in belastingen. Ze bleef politiek actief en in 1959 werd zij gekozen als lid van de conservatieve partij in het Britse Lagerhuis. De Labour Party was van 1964 tot 1970 aan de macht en in die tijd had Thatcher verschillende functies. In 1970 werd de conservatieve Edward Heath premier en werd Thatcher minister van Onderwijs en Wetenschappen.

In 1974 verloren de conservatieven de verkiezingen. Thatcher besloot de strijd aan te gaan met Heath voor het leiderschap van de partij. Na twee stemronden versloeg Thatcher niet alleen Heath, maar ook vier andere kandidaten. Op 20 februari 1975 werd Thatcher officieel de nieuwe leider van de conservatieve partij. Hierdoor was zij de eerste vrouw in het westen die zowel leider van een politieke partij was, als oppositieleider.

Margaret Thatcher als premier

Thatcher werd in 1979 premier van het Verenigd-Koninkrijk en bleef drie termijnen aan de macht en op 28 november 1990 trad zij af. Hierdoor is zij sinds 1827 de langst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk. Toen zij aan de macht verkeerde het land in een economische crisis. Na haar leiderschap liet ze een sterkere natie achter. Op 8 april 2013 stierf Thatcher in Londen.

Bronnen:

-    BBC.co.uk, History Margaret Thatcher

-    Margareththatcher.org, Chronologie 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!