Mariabeelden

Maria, het symbool van reinheid

Veel kerken zijn aangekleed met beelden van heiligen. Heiligen zijn figuren uit het katholieke geloof die een bijzondere devotie hadden. Personen die bijzonder gelovig leefden of een wonder verrichtten kregen na hun dood de titel heilige. Sommige heiligen, zoals Maria, hebben een eigen beeld, maar waar dienen die heiligenbeelden voor?


Men ging er vanuit dat overledenen die erg gelovig leefden en later  heilig verklaard werden, naar de hemel gingen en zo tot God konden bidden. Maria is van de bekendste heiligen. Personen worden heilig verklaard door de paus. Zo is moeder Theresa onlangs nog heilig verklaard. De kerk kan deze titel ook afnemen. Nicolaas van Myra, de heilige aan wie wij het Sinterklaasfeest te danken hebben, is zijn heilige status in 1970 kwijtgeraakt.


Eren door beelden


God zou het gebruik van beelden bij erediensten gebieden. Heiligenbeelden worden gebruikt om de personen die de beelden uitbeelden te eren. Ook zijn de beelden bedoeld om een bepaald persoon te herinneren. Zoals wij nu personen herdenken door naar hun foto's te kijken, zo werd vroeger naar beelden gekeken.


Het beeld van Maria


Heiligen zijn er genoeg. De lijst met Christelijke heiligen telt honderden namen. Maria, de moeder van Jezus, is hiervan één van de bekendsten. De van haar gemaakte heiligenbeelden zijn in vele kerken en op openbare plekken te zien. Ook bij mensen thuis komt het beeld van Maria vaak voor.


Heiligenbeelden van Maria


Wie gaat zoeken op internet komt ze in alle soorten maten tegen: heiligenbeelden van Maria. Ook op openbare plekken zul je vast wel eens een Mariabeeld hebben gezien. Bijvoorbeeld in een kapel of in een park. Maria is één van de meest verbeelde personen. De symbolische waarde van Maria is dat ze wordt gezien als de moeder van Jezus, de zoon van God. Maria is een mensheidssymbool dat wijst naar de toekomst en een betere wereld. Ze leidt mensen van slechte daden af. Reinheid was van belang. Maria bracht een kind ter wereld dat geen aandeel had aan de zondeval. Maria leefde zeer gelovig en legde de eed af maagd te blijven. Tot haar huwelijk met Jozef leefde ze in reinheid.


Een Maria worden


Het symbool van Maria werd door de eerste Christenen in Rome al begrepen: ‘Ik moet een Maria worden, zodat Jezus in mij geboren kan worden’, was de gedachte. Of zoals de Duitse mysticus Angelus Silesius het later omschreef: 'wordt Jezus duizendmaal te Bethlehem geboren en niet in u, dan bent u nog steeds verloren'. Kerkleraren in de vierde eeuw geloofden in de maagdelijkheid van Maria en ook Maarten Luther en Johannes Calvijn dachten later zo.


Mariakapellen


Beelden van Maria zijn onder andere te vinden in Mariakapellen. Deze kapellen zijn overal ter wereld te vinden. Enkele bekende voorbeelden van plaatsen waar Mariakapellen staan zijn Borne (Overijssel), Roermond (Zuid-Limburg) en Berlicum (Noord-Brabant). Mariakapellen zijn ook buiten Nederland te vinden. Bekende voorbeelden zijn inpandige Mariakapellen in St. Jacobskerk in Sandomierz in Polen en de kloosterkerk van Montserrat in Catalonië. Buiten Europa zijn de kapellen ook te vinden, zoals San Luis Potosi in Mexico.


Leestip:


MariabeeldenTitel: Een Amsterdams Marialeven in 25 legenden uit handschrift 846 van Museum Amstelkring
Editie en inleiding: Gerard Jaspers
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9065507817
Prijs:  €29,–


Bestel Een Amsterdams Marialeven in 25 legenden

Bronnen

fran.sneeknet.nl Esoterisch Bijbellezen
wikipedia.org Mariakapellen
wikipedia.org Maria moeder van Jezus
marypages.com Leven en betekenis van Maria
rkdocumenten.nl De verering van Maria
stucom.nl Hoe katholieken Maria zien

 

Afbeeldingen

wikimedia.org Mariabeeld

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.