Mario Soares, de eerste burgerpresident van Portugal

Lissabon 1976 – Mario Soares is gekozen tot de eerste burgerpresident van Portugal. Hiermee is hij de eerste Portugese burgerpresident sinds 60 jaar. De socialist Soares kreeg 51,3 procent van de stemmen en behaalde hiermee een nipte overwinning op zijn rechtse rivaal, DiogoFreitas do Amaral, die 48,6 procent van de stemmen ontving.

Studententijd Mario Soares

Voordat Mario Soares zijn politieke carrière begon, studeerde hij aan de universiteiten van Lissabon en Parijs. Aan de universiteit van Lissabon voltooide hij een studie filosofie en een studie rechten. Met de studie rechten ging hij in Parijs aan de faculteit der rechtsgeleerdheid verder, hij wist zich te specialiseren inlegalstudies.Tijdens zijn periode als student in Lissabon was de dictator Salazar aan de macht. Soares raakte in deze periode politiek geëngageerd en kwam in actie als activist tegen het regime van Salazar. Nadat hij zijn studie rechten voltooid had, begon Soares een advocatenkantoor dat zich voornamelijk richtte op het verdedigen van politieke dissidenten.

Politieke carrière

Soares werd in 1973 de secretaris-generaal van de socialistische politieke partij PS (Portugese Socialisten). Deze partij kwam voort uit de in 1964 opgerichte ASP (Portugese Socialisten Beweging), waar Soares één van de grondleggers van was. Als socialist had Soares het niet makkelijk tijdens het rechtse dictatoriale regime. Tegen de tijd dat dit regime in 1974 viel, was Soares al twaalf keer in de gevangenis terecht gekomen en twee keer verbannen. De eerste keer was in 1968 naar São Tomé en de tweede keer was van 1970 tot 1974 in Parijs.

Terugkeer naar Portugal

Nadat zijn verbanning in Parijs ten einde kwam, keerde Soares terug naar Portugal. Onder het nieuwe politieke regime werd hij minister van buitenlandse zaken.De politieke situatie was echter dusdanig, dat het leger nog steeds een grote mate van controle over de overheid had. Soares bleef echter vasthouden aan zijn socialistische idealen en werd in 1976 de eerste minister-president die grondwettelijk gekozen werd na de revolutie in 1974. Misschien wel zijn belangrijkste wapenfeit tijdens zijn periode als minister-president, was zijn rol in de toetreding van Portugal tot de Europese Unie.

Eerste burgerpresident sinds 60 jaar

Soares schreef op 17 februari 1976 geschiedenis door gekozen te worden tot eerste burgerpresident van Portugal in 60 jaar. Dit was een kroon op zijn politieke carrière, die gekenmerkt is door vele tegenslagen en moeilijke periodes tijdens het dictatoriale regime. De uitslag van vandaag is een beloning voor zijn jarenlange strijd tegen de rechtse militaire Portugese overheid.

<h2>Afbeelding:</h2>
<p>&nbsp;</p>
<p>- <a title="Mario Soares" href="http://neon.pictura-hosting.nl/sfa/sfa_mrx_bld/thumbs/500x500/upload/upl... target="_blank">Beeldbank Nationaal Archief </a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.