Mary Poppins windvaan in Disneyland.

Mary Poppins, boekverfilming verwerft wereldfaam

De filmversie van het verhaal van Mary Poppins uit 1964 is zeer bekend en won vijf Oscars, maar het verhaal begon ooit in boekvorm.

Ontstaan Mary Poppins

In 1932 bracht de Australische schrijfster, actrice en journalist Pamela Lyndon Travers het boek Mary Poppins uit. Het boek ging over een jongen kinderjuffrouw Mary Poppins die in 1910 in London aan het werk gaat. Ze gaat bij de familie Banks werken als kinderjuffrouw voor de kinderen Jane, Michael en tweeling John en Barbara. Ze is streng, heeft een conventioneel uiterlijk en is ijdel, maar blijkt ook over magische krachten te beschikken wat haar goed van pas komt bij haar werk. Het boek van Travers is een succes en er zullen nog 7 andere boeken volgen over Poppins in een periode van 1935 tot en met 1988.

Filmversie Mary Poppins

In 1938 benaderde Walt Disney Pamela Lyndon Travers om een filmversie te maken van Mary Poppins. Travers weigerde dit in eerste instantie en na lang aandringen van Disney ging ze in 1961 akkoord. Travers wilde graag veel invloed hebben in het verfilmingsproces, maar dit gebeurde niet. Toen de film in 1964 klaar was, was ze dan ook niet tevreden met het resultaat en weigerde verder nog toestemming te geven voor andere verfilmingen van haar werken. In 1964 kwam de verfilming van Mary Poppins uit met Julie Andrews als Mary Poppins, het werd een doorslaand succes. De muziek en dans in de film droegen bij aan het succes van de film en ook de liedjes werden wereldberoemd. In 1965 werd Mary Poppins genomineerd voor 13 Oscars en is daarmee de Disneyfilm met de meeste Oscarnominaties ooit. Uiteindelijk won Mary Poppins vijf van de Oscars.

Musicalversie

Theaterproducent Cameron Mackintosch verkreeg in 1993 de toestemming van Pamela Lyndon Travers voor het produceren van een musicalversie van Mary Poppins. In de musical werden ook de liedjes uit de filmversie van 1964 verwerkt. Van 2002 tot en met 2004 werden de repetities gehouden. Op 18 september 2004 ging de Mary Poppins musical in première in het Bristol Hippodrome theater in Bristol. Al snel werd de musical naar het Londense Westend verplaatst waarna het ook in verschillende andere landen te zien was. Op 11 april 2010 ging de Mary Poppins musical in première in Nederland.

Bronnen

-      Online.wsj.com, Mr Banks tells how Walt Disney (...) (14-11-2013)

-      Cosmicplay.net, The history of Mary Poppins 

-      Theosophical.org, Marry Poppins and the (...) 

Afbeelding 

-       Flickr, Mary Poppins Musical 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.