Jos Verstappen tijdens de GP van Silverstone

Max Verstappen en de geschiedenis van de Nederlandse Formule 1 coureurs

Max Verstappen maakte in 2015 zijn debuut in de Formule 1. Hij was vanaf het eerste moment een veelbelovende coureur en in 2021 is hij eindelijk dichtbij de wereldtitel in de koningsklasse van de autosport. Maar welke coureurs gingen Max Verstappen eigenlijk voor in het reizende circus dat de formule 1 heet?


Formule 1


Voor een beroepscoureur is de Formule 1 het hoogst haalbare in zijn carrière, het is de hoogste klasse in de autosport. De FIA Formula One World Championship, zoals zijn officiële naam luidt, wortelt in de Grand Prix races van de jaren twintig en dertig. Na de Tweede Wereldoorlog werd tot oprichting van de Formule 1 klasse besloten en in 1950 volgde de eerste kampioenschapsrace in Silverstone, Engeland. Het woord ‘formule’ verwijst naar het pakket aan regels en voorschriften waaraan deelnemers en auto’s moeten voldoen. Zo moet het deelnemende team zelf de chassis, het complete onderstel van de auto bouwen en moeten de deelnemende coureurs in het bezit zijn van een superlicentie (de hoogste racelicentie die wordt uitgegeven door FIA). Het Formule 1-seizoen start in maart en eindigt in november. In 1950 bestond een seizoen uit zeven races, inmiddels ligt het aantal races zo rond de achttien, hoewel dit varieert per jaar.


Jongste deelnemer


De jongste deelnemer aan de Formule 1 vóór Max Verstappen was Jaime Alguersuari. De Spaanse coureur was 19 jaar en 125 dagen oud toen hij in 2009 aan de Hongaarse Grand Prix deelnam. Hij reed (net als Max verstappen) zijn eerste race voor Scuderia Toro Rosso, deze voormalige renstal stond erom bekend veel jonge coureurs aan te trekken en op te leiden.


Nederlandse coureurs


Tot op heden hebben 14 Nederlandse coureurs één of meerdere Grand Prix gereden in de Formule 1. Jan Flinterman en Dries van Lof waren de eerste Nederlandse Formule 1 coureurs. Ze reden mee in de Grand Prix van 1952 in Nederland. Van Lof viel tijdens de race uit, en heeft nooit meer een Formule 1 Grand Prix uitgereden. Flinterman finishte wel, maar ook voor hem bleef het bij deze ene race. Drie Nederlandse coureurs hebben echt geschiedenis geschreven in de Formule 1 races: Carel Godin de Beaufort, Jan Lammers en Jos Verstappen, de vader van Max Verstappen.


Carel Godin de Beaufort


De Beaufort was een coureur van adellijke afkomst, die als eerste Nederlander punten wist te behalen in een Grand Prix. Dit gebeurde in 1962 bij de Grand Prix van Nederland, op het circuit van Zandvoort, waar hij een zesde plaats behaalde. In totaal reed Godin de Beaufort mee in 31 Grand Prixs en wist hij tot vier keer toe een zesde plek te behalen. Zijn bijnaam was ‘de racende jonkheer’. Godin de Beaufort had een bijzonder postuur voor een coureur: hij was bijna twee meter lang en woog 118 kilo. (Ter vergelijking: de Duitse coureur Nico Hülkenberg , die onder meer racete voor het team Force India, wordt met zijn 1 meter 84 en 74 kilo beschouwd als aan de lange en zware kant.) In 1964 verongelukte Godin de Beaufort op dertigjarige leeftijd, tijdens een training voor de Grand Prix van Duitsland.


Jan Lammers


Jan Lammers (ook wel ‘Jantje’ genoemd) debuteerde in 1979, op 22-jarige leeftijd, in 1979, in de Formule 1. Lammers reed in totaal 41 Grand Prixs en wist in zijn eerste jaar een negende plaats te behalen bij de Grand Prix van Montréal. Dit was meteen het beste resultaat van zijn Formule 1-carrière. In 1982 leek hij zijn laatste race te hebben gereden, maar na tien jaar, maakte hij een verrassende, maar korte comeback.


Jos Verstappen


Jos Verstappen debuteerde net als Jan Lammers op 22-jarige leeftijd, maar was veel succesvoller dan voornoemde coureur. In 1994 reed hij zijn eerste Grand Prix en in datzelfde jaar eindigde hij bij twee races op de derde plaats. Daarnaast behaalde hij nog een 5e en 8e plaats. Hij was door deze successen al na één jaar de meest succesvolle Formule 1-coureur in de Nederlandse geschiedenis, maar van een werkelijke doorbraak kwam het nooit. In totaal heeft Jos Verstappen deelgenomen aan 106 Grand Prixs voordat hij in 2003 stopte met racen in de Formulie 1. Nu begeleidt Verstappen zijn zoon die zo mogelijk een nog grotere toekomst wacht. Max Verstappen heeft de prestaties van zijn vader al ruim overtroffen. Het lijkt de vraag hoeveel wereldkampioenschappen hij bij elkaar zal rijden in de toekomst.

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!