Max Verstappen en de geschiedenis van de Nederlandse Formule 1 coureurs

Op 18 augustus 2014 werd bekend dat Max Verstappen is ondergebracht bij het Formule 1 team Scuderia Toro Rosso. Dit betekent dat Verstappen met zijn 17 jaar en 164 dagen als jongste coureur ooit gaat deelnemen aan de koningsklasse binnen de autosport, de Formule 1. Veertien Nederlandse coureurs gingen hem voor.

Formule 1

Voor een beroepscoureur is de Formule 1 het hoogst haalbare in zijn carrière, het is de hoogste klasse in de autosport. De FIA Formula One World Championship, zoals zijn officiële naam luidt, wortelt in de Grand Prix races van de jaren twintig en dertig. Na de Tweede Wereldoorlog werd tot oprichting van de Formule 1 klasse besloten en in 1950 volgde de eerste kampioenschapsrace in Silverstone, Engeland. Het woord ‘formule’ verwijst naar het pakket aan regels en voorschriften waaraan deelnemers en auto’s moeten voldoen. Zo moet het deelnemende team zelf de chassis, het complete onderstel van de auto bouwen en moeten de deelnemende coureurs in het bezit zijn van een superlicentie (de hoogste racelicentie die wordt uitgegeven door FIA). Het Formule 1-seizoen start in maart en eindigt in november. In 1950 bestond een seizoen uit zeven races, inmiddels ligt het aantal races zo rond de achttien, hoewel dit varieert per jaar.

Jongste deelnemer

De jongste deelnemer tot nu toe aan de Formule 1 races, was Jaime Alguersuari. De Spaanse coureur was 19 jaar en 125 dagen oud toen hij in 2009 aan de Hongaarse Grand Prix deelnam. Hij reed (net als Max verstappen zal gaan doen) voor Scuderia Toro Rosso, deze renstal staat er om bekend veel jonge coureurs aan te trekken en op te leiden.

Nederlandse coureurs

Tot op heden hebben 14 Nederlandse coureurs één of meerdere Grand Prix gereden in de Formule 1. Jan Flinterman en Dries van Lof waren de eerste Nederlandse Formule 1 coureurs. Ze reden mee in de Grand Prix van 1952 in Nederland. Van Lof viel tijdens de race uit, en heeft nooit meer een Formule 1 Grand Prix uitgereden. Flinterman finishte wel, maar ook voor hem bleef het bij deze ene race. Drie Nederlandse coureurs hebben echt geschiedenis geschreven in de Formule 1 races: Carel Godin de Beaufort, Jan Lammers en Jos Verstappen, de vader van Max Verstappen.

Carel Godin de Beaufort

De Beaufort was een coureur van adellijke afkomst, die als eerste Nederlander punten wist te behalen in een Grand Prix. Dit gebeurde in 1962 bij de Grand Prix van Nederland, op het circuit van Zandvoort, waar hij een zesde plaats behaalde. In totaal reed Godin de Beaufort mee in 31 Grand Prixs en wist hij tot vier keer toe een zesde plek te behalen. Zijn bijnaam was ‘de racende jonkheer’. Godin de Beaufort had een bijzonder postuur voor een coureur: hij was bijna twee meter lang en woog 118 kilo. (Ter vergelijking: de Duitse coureur Nico Hülkenberg , die racet voor het team Force India, wordt met zijn 1 meter 84 en 74 kilo beschouwd als aan de lange en zware kant.) In 1964 verongelukte Godin de Beaufort op dertigjarige leeftijd, tijdens een training voor de Grand Prix van Duitsland.

Jan Lammers

Jan Lammers (ook wel ‘Jantje’ genoemd) debuteerde in 1979, op 22-jarige leeftijd, in 1979, in de Formule 1. Lammers reed in totaal 41 Grand Prixs en wist in zijn eerste jaar een negende plaats te behalen bij de Grand Prix van Montréal. Dit was meteen het beste resultaat van zijn Formule 1-carrière. In 1982 leek hij zijn laatste race te hebben gereden, maar na tien jaar, maakte hij een verrassende, maar korte comeback.

Jos Verstappen

Jos Verstappen debuteerde net als Jan Lammers op 22-jarige leeftijd, maar was veel succesvoller dan voornoemde coureur. In 1994 reed hij zijn eerste Grand Prix en in datzelfde jaar eindigde hij bij twee races op de derde plaats. Daarnaast behaalde hij nog een 5e en 8e plaats. Hij was door deze successen al na één jaar de meest succesvolle Formule 1-coureur in de Nederlandse geschiedenis, maar van een werkelijke doorbraak kwam het nooit. In totaal heeft Jos Verstappen deelgenomen aan 106 Grand Prixs voordat hij in 2003 stopte met racen in de Formulie 1. Nu begeleidt Verstappen zijn zoon die zo mogelijk een nog grotere toekomst wacht. Zal Max Verstappen, zoon van de meest succesvolle Nederlandse F1 coureur, de hooggespannen verwachtingen waarmaken? In 2015 zal hij hij als jongste coureur ooit starten in een Formule 1 Grand Prix. Of hij de successen van zijn vader gaat evenaren of zelfs overtreffen, zal de toekomst uitwijzen.

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!