Meidagen 1940

Historizon heeft een aantal programma's over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en daarbuiten. Voor deze programma's werken wij samen met deskundige partijen. Afgezien van de bevrijding van Nederland in 1944-‘45 zijn de meidagen van 1940 de heftigste periode uit de Nederlandse geschiedenis van de 20e eeuw. In het collectieve geheugen is er echter maar weinig bekend over deze dagen.

Na de oorlog was men druk met de wederopbouw en werd er niet meer gepraat over deze ‘nederlaag’. Er is van deze vier dagen strijd echter meer te vertellen dan alleen een verhaal van een verslagen leger. Zo was de luchtlandingsoperatie door kordaat optreden van het Nederlandse leger uitgelopen op een gedeeltelijke mislukking en werd de transportvloot van de Luftwaffe gedecimeerd. In het noorden wist het leger stand te houden bij Kornwerderzand en op de Grebbeberg werd tot 13 mei hevig weerstand geboden.

Het is het verhaal van een leger dat door een discutabele politiek onvoldoende was geoefend en met ondeugdelijk materiaal erop uit werd gestuurd om het vaderland te verdedigen. Doormiddel van een serie dagtochten wil Historizon de verschillende gebeurtenissen van deze periode in beeld brengen.

Hieronder vindt u niet alleen de verwijzingen naar de verschillende dagtochten over dit onderwerp maar ook op sommige pagina’s actuele informatie en verwijzingen naar reportages over deze verhalen. 

<h3>Historische reizen</h3>
<p><a href="http://www.historizon.nl/"><img class="alignleft wp-image-52057" alt="Historizon" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2013/05/Historizon-150x1... width="105" height="105" /></a></p>
<p>Geschiedenis is niet stoffig, maar zuurstof voor de geest! Historizon biedt u de kans om eens flink in te ademen en het verleden te ervaren op een prettige, ontspannen wijze. Ons aanbod omvat excursies en korte reizen over historische thema’s. Op onze website vindt u het volledige overzicht en gedetailleerde informatie. Het is toch onmisbaar om iets van uw eigen geschiedenis te weten? <a href="http://www.historizon.nl/" target="_blank">Meer informatie </a></p>

Partners: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.