Geen afbeelding beschikbaar

Middeleeuws Festival op de Floriade

Afgelopen weekeinde stond de Nederlandse wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Venlo helemaal in het teken van het leven in de 15e eeuw. Middeleeuwse huurlingen sloegen er hun kampementen op, ridders trokken te paard door het hele park en er vond zelfs een heuse veldslag plaats. IsGeschiedenis was er bij en deed van dit alles uitgebreid verslag!


De Nederlandse Floriade vond voor het eerst plaats in 1960 en wordt sindsdien eens in de 10 jaar georganiseerd. Dit jaar is de Wereld Tuinbouw Expo te bewonderen op een speciaal hiervoor aangelegd terrein in de omgeving van Venlo. Naast de talrijke vaste attracties, waaronder de indrukwekkende Rabobank Earthwalk en het interactieve Huis van de Smaak, zijn er in het park ook regelmatig bijzondere festivals en evenementen te bewonderen. Zo stond de Floriade afgelopen weekeinde helemaal in het teken van de middeleeuwen.


Dans en muziek


Al meteen na het betreden van het Floriade-terrein waanden de bezoekers zich gisteren in de middeleeuwse belevingswereld. Vlak na de entree werden zij namelijk begroet door de Stichting Oude Dans, die op het grasveld voor de historische Sint Jansboerderij een historische dans ten tonele bracht. Zij werden hierbij begeleid door het muziekgezelschap Wronghel en Wrei, die met behulp van replica’s van middeleeuwse instrumenten het geheel van toepasselijke muziek voorzag.


Middeleeuwse dorpsleven


Als de bezoekers vervolgens iets verder doorliepen stonden zij midden in het kampement van de historische compagnieën van Cranenburgh en Brederode. Hier bootsten enkele tientallen re-enactors in authentieke klederdracht zo nauwkeurig mogelijk het middeleeuwse leven van een groep huurlingen na. Zo stonden de boogschutters en de speermannen op wacht, terwijl de ruiters de omgeving verkenden en de kanonniers hun wapens alvast voorbereiden op de onvermijdelijke strijd. Ondertussen was de smid van het gezelschap in zijn tent druk bezig met het smeden van nieuwe wapens en gereedschappen.


Elders in het park werd het middeleeuwse bestaan van het gewone volk vertolkt door het Holtland Genootschap. Hier hielden de mannen en vrouwen van het kamp zich onder andere bezig met het spinnen van garen, het vlechten van manden en het bereiden van het eten. De meeste acteurs van beide kampen gingen volledig op in hun rol, maar waren desalniettemin graag bereid om de omstanders toelichting te geven bij hun bezigheden.


Kanonschoten


Plots werd de rust in de middeleeuwse wereld echter ruw verstoord. Onder luid trompetgeschal verzamelden de huursoldaten zich op het open grasveld, waarna zij in formatie het kampement verlieten. Geruime tijd marcheerden de compagnieën van boogschutters, voetsoldaten en ruiters vervolgens afzonderlijk door het park, totdat zij een groep edelen onder leiding van de Hertog van Gelre tegen kwamen. Hij wist alle huursoldaten te overtuigen zich bij hem aan te sluiten, waarna het leger zich verzamelde aan de waterkant voor een demonstratie. Zo vuurden de boogschutters een reeks pijlen af op een tweetal ridders en demonstreerden de kanonniers de vuurkracht van hun replica van het 15e-eeuwse Ribaudequin-geschut.


Veldslag


Later die dag werd de rust op de Floriade nogmaals op middeleeuwse wijze verstoord. Terwijl de Hertog van Gelre en zijn gevolg rustig hun voorbereidingen troffen voor het feestmaal van die avond, kwamen de compagnieën van Cranenburgh en Brederode elders in het park met elkaar in conflict. Een veldslag was het resultaat, waarbij de Compagnie van Cranenburgh na een reeks gevechten uiteindelijk aan het langste eind trok. Gelukkig keerde de vrede hierna al weer snel terug en keerden beide groepen huursoldaten, opmerkelijk genoeg zonder gewonden, terug naar hun kampementen, waar zij de dag besloten met een welverdiend avondmaal.


Historical Festival


Het middeleeuwse weekend was het tweede in een reeks van drie historische festivals op de Floriade. In april stonden de prehistorie en de Romeinen al centraal en op zaterdag 18 en 19 zondag augustus vindt het derde en laatste historische evenement plaats. Dan wordt het park namelijk veroverd door de Franse soldaten en zullen zij de Napoleontische tijd doen herleven. Verder biedt de Floriade bezoekers ten allen tijde de gelegenheid een bezoek te brengen aan de voorstelling van de Roots Time Travel Experience of deel te nemen aan de spannende wandelroute Expeditie Archeo, die langs alle historische locaties op het Floriadeterrein loopt.


Zie de website van Expeditie Archeo voor meer informatie over de historische festivals op de Floriade.


Voor meer informatie over de Middeleeuwse genootschappen, zie de websites van de Compagnie van Brederode, de Compagnie van Cranenburgh en het Holtland genootschap.

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.