Geen afbeelding beschikbaar

Mies Bouwman en het Dorp

In de grensgebieden tussen Kenia, Ethiopië en Somalië worden miljoenen mensen getroffen door hongersnood. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben een gezamenlijk gironummer 555 geopend om geld in te zamelen. Het eerste grote geldinzamelingsprogramma op de televisie werd in 1962 uitgezonden.

“Ik wou u allemaal bedanken voor de fijnste dag en nacht in mijn leven. Hartelijk dank fijne mensen in de RAI, fijne mensen in dit land, fijne winkeliers”, sprak Mies Bouwman na de uitzending.

Geldinzamelingsactie

De tv-actie 'Open het Dorp' begon op 26 november 1962 vanuit de RAI in Amsterdam. De uitzending duurde 23 uur. Het was de eerste grote geldinzamelingsactie op de Nederlandse televisie. Tegelijkertijd werd het programma op de radio uitgezonden, niet iedereen had namelijk een televisie. Mies Bouwman presenteerde de uitzending. Het was haar grote doorbraak op de televisie. De regie was in handen van Theo Ordeman.

Het Dorp

Gedurende die 23 uur traden vierhonderd artiesten op, onder wie Wim Kan. Hij wist via de telefoon 100.000 gulden los te peuteren voor de actie. In totaal werd ruim 12 miljoen gulden bij elkaar gebracht. Al het geld was bestemd voor 'Het Dorp', de eerste zelfstandige woongemeenschap voor lichamelijk gehandicapten in Nederland. Twee maanden na de uitzending, op 28 januari 1963, schilderde koningin Juliana het naambord ‘Het Dorp’. TV-presentatrice Mies Bouwman en Dorp-directeur Arie Klapwijk keken naar de officiële afsluiting van de unieke actie, die de bouw van het dorp mogelijk maakte. De daadwerkelijke opening van ‘Het Dorp’ was zeven en een half jaar na de actie.

Inzamelingsactie voor Afrika

In de loop van de jaren zijn er verscheidene projecten als ‘Open het Dorp’ geïnitieerd. Zo was er in 1984 de eerste geldinzamelingsactie voor Afrika: één voor Afrika. Vijf jaar later, in 1989, richtten negen ontwikkelingsorganisaties de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) op. Het doel was om gezamenlijk fondsen te werven voor noodhulp. Zij organiseerden onder andere acties voor: Bam (Iran), Darfur, Haïti, Pakistan, India, Afghanistan, Haïti, Japan en nu dus voor Oost-Afrika.

Leestips - Boeken

De allerleukste Televisievrouwen
De allerleukste Televisievrouwen

€ 17.50

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt