Geen afbeelding beschikbaar

Minister Pierson voert hypotheekrenteaftrek in

In 1893 ondernam de liberale minister van financiën Nicolaas Pierson grote economische hervormingen. Mensen met een eigen woning moesten voortaan belasting betalen over dit bezit. Toen huiseigenaren hierop protesteerden voerde het kabinet de hypotheekrenteaftrek in.

In 1891 trad het Kabinet-Van Tienhoven aan. De minister van financiën van dit liberale kabinet was Nicolaas Pierson. Deze minister bracht in 1893 een aantal belangrijke belastingherzieningen tot stand. Het belastingstelsel werd bijvoorbeeld aangepast en de Nederlandse burger moest voortaan belasting afdragen over zijn verdiende inkomen. Ook moesten huisbezitters voortaan belasting betalen over hun woning.

Pierson redeneerde dat burgers die een huis bezaten geen geld hoefden te betalen aan huur. Om hen toch te belasten voerde hij de belasting op het eigenwoningbezit in. De woningbezitters waren het hier niet mee eens en uitten felle kritiek op deze hervorming. Om hen te compenseren voerde minister Pierson de hypotheekrenteaftrek in. Alle kosten die de belastingbetaler maakte om zijn inkomen te verwerven mocht hij aftrekken van het belastbare inkomen. De hypotheekrente was een kostenpost die verbonden was aan eigenhuisbezit, en was dus aftrekbaar.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!