Minnaressen in de Franse Politiek

De Franse president François Hollande zal tijdens zijn nieuwjaarspersconferentie vanmiddag vragen moeten beantwoorden over zijn vermeende affaire met actrice Julie Gayet. Hollande is niet de eerste Franse president met een minnares, onder meer Jacques Chirac en François Mitterand gingen hem voor. Anders dan in bijvoorbeeld Nederland en de Verenigde Staten, is het in de Franse politiek vrij geaccepteerd om een minnares te hebben.

François Mitterand en Anne Pigeot

Een van de bekendste affaires binnen de Franse politiek was die van president François Mitterand met Anne Pigeot. Mitterand, president van 1981 tot 1995, was getrouwd met Danielle Gouze. Dit weerhield hem er niet van een tweede gezin te starten. Zijn minnares Anne Pigeot woonde zelfs een tijd bij hem in zijn ambtswoning. Samen kregen zij een dochter, Mazarine, nu een bekende schrijfster. Toen het tijdschrift Paris Match de affaire openbaar maakte, was Mitterands reactie: ‘Et, alors?’ (‘Nou en?).

Jacques Chirac en zijn minnaressen

Jacques Chirac was president van Frankrijk van 1995 tot 2007. Hij is getrouwd met Bernadette de Coursel, maar heeft toegegeven in de pers dat hij meerdere buitenechtelijke relaties heeft gehad. Zo had hij een affaire met journaliste Jacqueline Chabridon. Tijdens een staatsbezoek naar India werden de twee samen gefotografeerd, waarna Charbridon in de pers per ongeluk werd genoemd als zijn echtgenote. Dit had echter geen nadelige gevolgen voor zijn politieke carrière. Verder gingen er geruchten dat hij een kind had verwekt bij een Japanse vrouw, iets wat Chirac zelf altijd heeft ontkend.

Andere affaires van Franse politici

Er zijn nog veel meer voorbeelden van Franse politici met buitenechtelijke relaties. In 1899 overleed de toenmalige Franse president Felix Faure in bed met zijn minnares aan een beroerte.  Valéry Giscard d'Estaing, president van 1974 tot 1981, botste met een auto tegen een melkkar, dronken en in gezelschap van een onbekende vrouw. Gedoodverfde presidentskandidaat Dominic Strauss-Kahn kwam in mei 2011in opspraak toen een kamermeisje aangifte deed van verkrachting, waarna een stroom onthullingen volgde.

Fransen hebben weinig interesse in uitspattingen politici

Strauss-Kahn was de enige voor wie deze onthullingen nadelige gevolgen hadden. Hij werd geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen. In tegenstelling tot veel andere landen, waar een seksschandaal een eind kan maken aan politieke carrières en hele regeringen ten val kan brengen,  zijn privé en publiek in de Franse politiek strikt van elkaar gescheiden. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het Franse volk de seksuele uitspattingen van president niet associeert met zijn functioneren binnen de Franse politiek.

Beschuldigingen François Hollande

François Hollande heeft naar aanleiding van de beschuldigingen van een buitenechtelijke affaire aangegeven dat hij juridische stappen wilt ondernemen tegen het tijdschrift The Closer wegens het schenden van zijn privacy. Op de affaire zelf ging hij vooralsnog niet in. Zijn partner, de Franse ‘first lady’ Valérie Trierweiler ligt in het ziekenhuis, nadat ze was ingestort na het horen van het bericht over de vermeende affaire van Hollande.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- skynet.be, <a title="Francois Mitterand" href="http://www.skynet.be/nieuws-sport/nieuws/dossier/843924/francois-mittera... target="_blank">Francois Mitterand</a></p>
<p>- volkskrant.nl, <a title="Minnares Franse president opvallend vaak journaliste" href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/34564... target="_blank">Minnares Franse president opvallend vaak journaliste</a></p>
<p>- <a title="minnaressen Franse politiek" href="http://www.thelocal.fr/20111007/1418" target="_blank">thelocal.fr</a></p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.