Mirabal zussen worden vermoord

Op 25 november 1960 worden drie van de Mirabal zusters vermoord. De vrouwen verzetten zich tegen het dictatoriale regime van Rafael Trujillo in de Dominicaanse Republiek. De zussen kwamen in opstand tegen de onderdrukking van de bevolking door het plegen van openlijke verzet en de verspreiding van pamfletten.

In 1930 pleegde Rafael Trujillo een staatsgreep in de Dominicaanse Republiek. Zijn actie slaagde en hij riep zichzelf uit tot president. Dit was het begin van een lange periode van onderdrukking en dictatuur. Trujillo had de absolute macht en er was sprake van persoonsverheerlijking op grote schaal. Tijdens zijn bewind zijn 50.000 mensen de dood in gejaagd waaronder dus de Mirabal zussen.

Mirabal zussen

Enrique Mirabal Fernandez en zijn vrouw Mercedes Reyes Camilo kregen vier dochters in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw. Op 27 februari 1924 werd dochter Patria geboren en op 1 maart 1925 volgde dochter Dede, op 12 maart 1926 kwam Minerva ter wereld en op 15 oktober 1935 volgde de vierde dochter Maria Teresa.

Verzet tegen Trujillo’s regime

Minerva studeerde recht, na haar studie wist ze zich op te werken tot rechter. Midden jaren ’40 maakte haar oom haar bekend met de politieke situatie in het land. Ze raakte geïnspireerd om zich te verzetten tegen het dictatoriale regime van Trujillo en begon openlijk verzet te plegen en verspreidde o.a. pamfletten. Haar zussen Maria Teresa en Patria sloten zich aan bij haar activiteiten. De zussen richtten de actiegroep Movement of the Fourteenth of June op, vernoemd naar een moordpartij door Trujillo’s troepen, die op die datum had plaatsgevonden en waar Patria getuige van was. Binnen de actiegroep stonden de Mirabal zussen ook wel bekend als Las Mariposas, wat ook wel De Vlinders betekent. De gehele jaren ’50 voerden de zussen actie en werden ze verscheidene keren gevangen genomen.

Moordaanslag

In februari 1960 werden Maria Teresa en Minerva gearresteerd, opgesloten en vervolgens gemarteld. Afgevaardigden van de Organization of American States kwamen een kijkje nemen in de Dominicaanse Republiek, omdat ze op de hoogte waren gesteld van de misstanden in het land. Trujillo was gedwongen de zussen in augustus weer vrij te laten. De mannen van de drie opstandige zusters waren ook gevangen genomen, maar moesten in de gevangenis blijven. Op 25 november 1960 bezochten Maria Teresa, Minerva en Patria hun echtgenoten. Op de terugweg van hun bezoek werden ze tegengehouden door Trujillo’s soldaten. De mannen trokken de zussen uit de auto en knuppelden ze dood. Daarna legden ze de lijken in de auto en duwden ze die vervolgens van een heuvel af om hun dood op een ongeluk te laten lijken. Het was echter duidelijk dat Trujilli achter de moord zat.


<h3>Bronnen</h3>
<p>-     Therealdr.com, <a href="http://www.therealdr.com/dominican-republic-history/mirabal-sisters-of-t... Sisters of the Dominican Republic</a> (9-07-2013)</p>
<p>-     Learntoquestion.com, <a href="http://www.learntoquestion.com/seevak/groups/2000/sites/mirabal/English/... Assassination </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-     Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mirabal_mausoleum.jpg">Mirabal mausoleum </a> (14-12-2008)</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.