Miss America in 2015

Miss Amerika gaat uit de bikini

Miss America doet het sinds juni 2018 zonder bikinironde. De organisatie werkte de afgelopen maanden aan een nieuwe opzet van de missverkiezingen. Miss Amerika moest tegemoet komen aan de idealen van vrouwen in de jaren 2000. De carrièrewensen en ideeën van de miss kregen voorrang boven haar uiterlijke verschijning . Strookt deze lijn met het oorspronkelijk idee van Miss America?

Rieten stoelen met een verrassing

De basis van de verkiezingen lag in Atlantic City. De gemeente organiseerde op 25 september 1920 de veelbesproken show The Fall Frolic. Het stadbestuur wilde bedrijven naar de levendige hoofdstraat Boardwalk trekken met een parade van rieten stoelen, voortgeduwd door 350 lachende en vrolijk geklede gespierde arbeiders. Waar de zakenlui aan de kant echter meer oog voor schenen te hebben, waren de bevallige dames in deze rieten stoelen.

De eerste Miss Amerika verkiezingen

Atlantic City organiseerde daarom het volgende jaar de eerste Miss Amerika verkiezingen. Dames in de leeftijd van 17 tot 24 paradeerden op de Boardwalk,  gekleed in badpak. Atlantic city wilde de zomervakantie langer laten duren en welk mooier signaal kon de stad afgeven dan een parade van zomers geklede schoonheden?  Bovendien gaven de jonge meiden in badpak aan zakenmensen het initiatief tot netwerken.

Misses America 1960

Protesten tegen de miss

De onschuldig lijkende verkiezingen kregen een grimmig karakter in de jaren 1960. Woedende feministen protesteerden tegen de competitie, die in hun ogen seksistisch was. Het feministische protest kreeg bijval van protestgroepen van donkere Amerikanen. Zij protesteerden tegen het blanke karakter van de show. Ook bij pacifisten viel Miss America in het verkeerde keelgat. De parade paste wat hen betreft binnen het militaristische imago dat de Verenigde Staten uitdroegen. Zeker omdat de miss na haar kroning de troepen zou vermaken in Vietnam.

Miss Amerika moet mee met de tijd

Overleefden de verkiezingen nog de protesten van de jaren 1960, in de 21e eeuw moest de organisatie meegaan met de tijd. Het idee dat mannen mochten uitkiezen welke dame de schoonste was, viel in slechte aarde bij een groot deel van de samenleving. Zeker nadat in 2018 de #MeToo campagne van start ging. Vrouwen beschuldigden in het openbaar hun mannelijke werkgevers van seksuele chantage. De #MeToo spanningen vielen samen met een ander schandaal rond Miss Amerika. Eind december 2017 lekte de  emailcorrespondentie uit van enkele mannelijke juryleden. In hun mails maakten zij seksistisch getinte opmerkingen en lieten zij zich laatdunkend uit over de geestelijke vermogens van de miss-kandidaten.

Een nieuwe opzet voor de verkiezingen

De organisatie van Miss Amerika ging over tot actie.  Na zeven maanden vergaderen kwam het bestuur met een nieuwe opzet:  van de negen directieleden zouden er zeven bestaan uit vrouwen,  de bikinironde moest eraan geloven, de maximumleeftijd van de kandidaten werd verhoogd van 24 naar 25 en voortaan zouden de ideeën, talenten en intelligentie van de miss voorrang krijgen boven haar lichaam. De nieuwe opzet werd met gejuich ontvangen bij de nieuwe kandidaten. Zij verklaarden dat zij minder serieus zouden worden genomen als ze over hun intelligentie vertelden in een bikini.

Bronnen:

Afbeeldingen:

 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.