Mladic Joegoslaviëtribunaal

Mladic gearresteerd

Oud-legerleider Ratko Mladic is gearresteerd door de politie in Servië. Dat bevestigde de Servische president Boris Tadic vanmiddag tijdens een persconferentie in Belgrado. Mladic was de opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden tijdens het beleg van de Bosnische stad Sarajevo van 1992 tot aan 1995, waarbij meer dan 10.000 personen werden gedood, waaronder 1.500 kinderen. Ook wordt hij beschuldigd van Genocide op 8.000 moslimmannen in Srebrenica.

Bosnisch-Kroatische en Bosnische Moslim parlementsleden verklaarden op 5 april 1992 Bosnië en Herzegovina onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië. De meerderheid van de Bosnische bevolking koos tijdens een referendum van 1 maart 1992 voor onafhankelijkheid. Maar het merendeel van de Bosnische-Serviërs was hiertegen. Zij vonden het referendum ongrondwettelijk. Als reactie riepen de Bosnische Serviërs op 7 april 1992 een eigen Republiek uit, de Servische republiek. Ze maakten bovendien aanspraak op grote gebieden op andere plekken in het land waar een servische meerderheid woonde.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid brak de Bosnische Oorlog uit. De leider van het leger van de Bosnische Serviërs was Generaal Ratko Mladic. In het voorjaar van 1992 omsingelde het leger de Bosnische hoofdstad Sarajevo. De politieke leider van de Bosnische Serviërs was Radovan Karadzic. Hij kwam op 12 mei met het plan om de verschillende Bosnische volkeren te scheiden. Naar aanleiding daarvan werden tientallen Bosnische steden en dorpen aangevallen en geplunderd. Personen van niet-Servische afkomst werd hierbij opgesloten in gevangenkampen of verdreven.

In 1995 greep de Internationale gemeenschap in. De Bosnische Oorlog werd beëindigd met het verdrag van Dayton. Sindsdien bestaat het land uit de Federatie van Bosnië en Herzegovina en de Servische Republiek. Mladic wordt al jarenlang gezocht door het Joegoslavië-tribunaal. Waarschijnlijk is dat hij is opgepakt in de buurt van de Noord-Servische stad Zrenjanin door de Servische geheime dienst. Minister van Defensie Hans Hillen vindt dit : “Goed voor Servië en vooral goed voor het gezag van Servië en voor de Internationale rechtsorde”. Als voorwaarde voor Servië om toe te treden tot de Europese Unie werd gesteld dat zij Mladic moesten opsporen. 

Afbeelding:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.