Geen afbeelding beschikbaar

Moby Dick van Hermann Melville verschijnt in VS

Op 14 november 1851 wordt de roman Moby Dick van schrijver Hermann Melville voor het eerst gepubliceerd in de Verenigde Staten. Het boek werd gepubliceerd door uitgeverij Harper and Brothers. Het verhaal van Melville over de jacht op een enorme witte walvis was op het moment van publicatie geen groot succes, maar zou later gezien worden als een van de belangrijkste werken in de Amerikaanse literatuur.


Hermann Melville


Het boek Moby Dick werd geschreven door Hermann Melville (1819-1891). Melville had al meerdere boeken en gedichten gepubliceerd over ‘Zuidzeeavonturen’, een genre dat erg populair was in zijn tijd. Melville baseerde veel van zijn verhalen op zijn eigen ervaringen op de walvisvaart. Aan het einde van zijn carrière begon de interesse in dit onderwerp echter af te nemen, waardoor ook zijn populariteit daalde. Moby Dick was zijn laatste roman.


Verhaal Moby Dick


Moby Dick is het verhaal over Ishmael en kapitein Ahab aan boord van de walvisvaarder Pequod. Het boek gaat over de jacht op een grote witte walvis, genaamd Moby Dick. Onder de walvisvaarders was hij een legende. De walvis viel regelmatig schepen aan en vele van deze schepen waren hierdoor vergaan. Kapitein Ahab was eens aangevallen door Moby Dick waarbij hij zijn schip en een been verloor. Nu zint hij op wraak. Vanuit het perspectief van Ishmael is te lezen hoe deze jacht op de walvis verloopt. In het verhaal komen echter ook grote thema’s aan bod, onder meer machtsmisbruik, goed en kwaad en het bestaan van God.


Hernieuwde populariteit Moby Dick


Toen de roman op 14 november 1851 werd gepubliceerd, was de interesse in de walvisjacht en de ‘Zuidzeeavonturen’ sterk verminderd. Het publiek hield zich meer bezig met actuele thema’s als de afschaffing van slavernij. Ook was de walvisjacht zelf afgenomen. Hierdoor werd het boek, tot verbazing van Melville, geen succes. Pas na de Eerste Wereldoorlog kreeg het boek opnieuw aandacht, onder andere van bekende schrijvers uit die periode zoals D.H. Lawrence. De grote thema’s uit het boek spraken de mensen aan en Moby Dick werd een klassieker. Tegenwoordig wordt Moby Dick als een van de Grote Amerikaanse romans gezien en zijn de thema’s die Melville behandelde nog steeds actueel en populair.

Bronnen

- hotel-boekenlust.nl, Herman Melville Moby Dick 1851

- americanliterature.com, moby dick or the whale

- en.wikipedia.org, Moby Dick

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons

 

 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.