De wereldberoemde Italiaanse modeontwerper Gianni Versace.

Modeontwerper Gianni Versace vermoord

De wereldberoemde Italiaanse modeontwerper Gianni Versace werd op 15 juli 1997 doodgeschoten voor zijn villa in Miami. Er werd een enorme klopjacht georganiseerd om de moordenaar van het mode icoon op te sporen. Tien dagen later bestormde een arrestatieteam de boot van de seriemoordenaar Andrew Cunanon. Cunanon werd dood aangetroffen; hij had zich van het leven beroofd na de moord op Versace.

Gianni Versace

Gianni Versace werd geboren op 2 december 1946 in het Italiaanse Reggio di Calabria. Opgevoed in de mode, zijn moeder bezat een bedrijf dat jurken maakte, debuteerde Versace in 1978 met zijn eerste kledinglijn in Milaan. Opgeleid door zijn moeder en in samenwerking met zijn broer Santo en zus Donatella werd het familiebedrijf Versace al snel een grootheid in de mode. Versace stond bekend om zijn luxueuze en gewaagde keuzes, van innovatieve materialen als aluminium tot zijn typische sirene-jurken. In de jaren tachtig en negentig behoorde Versace tot de absolute top van de modeindustrie.

Moord op Versace

Door de verdiende fortuinen die zijn modieuze creaties hem op hadden geleverd kocht Versace in 1992 een enorme villa aan de Ocean Drive, Miami. Op 15 juli 1997 keerde Versace terug na een etentje naar zijn huis. Rond een uur of half negen in de avond wilde hij zijn deur openen, maar werd plots beslopen door een onbekende man. De moordenaar vuurde twee kogels door het hoofd van Versace en vluchtte. Versace stierf ter plekke.

Andrew Cunanon

Getuigen vertelden de politie na de moord dat ze een blanke man in de twintig hadden gezien op de oprit van Versace’s huis. Nadat de politie het moordwapen in een verlaten Chevrolet had gevonden kon de politie de moordenaar traceren. Het ging om de 27-jarige Andrew Cunanon, bekend bij de politie en al enige tijd aanwezig op de FBI Most wanted list door zijn connecties tot vier andere moorden dat jaar. Alle vijf de moorden, inclusief die op Versace, waren gepleegd op homoseksuelen.

Seriemoordenaar

Cunanon was een ogenschijnlijk succesvolle jongeman. De intelligente, aantrekkelijke Cunanon werd voorafgaand aan zijn misdaden regelmatig gezien met welvarende oudere heren in het homocircuit van San Francisco. Onder deze facade bleek hij wel degelijk problemen te hebben: drugsverslavingen, pornoverslavingen, een onophoudelijke drang naar rijkdom en een verleden van prostitutie maakten van de jonge Cunanon een gevaar. In 1997 raakte Cunanon in een depressie na een wederom mislukte relatie en vermoordde hij zijn ex Jeff Trail. In de daaropvolgende maanden doodde hij nogmaals drie mannen tot hij in juli Gianni Versace vermoordde.

Klopjacht

De enorme klopjacht, die na de moord op Versace ontstond, resulteerde in de politieoperatie bij de woonboot van Cunanon die op een kleine afstand van Versace’s huis lag. Een arrestatieteam bestormde op 25 juli 1997 de boot, maar trof daar Cunanon dood aan. Hij had zelfmoord gepleegd. De motieven achter zijn moorden gingen hierdoor met hem mee het graf in.

Toekomst van het merk Versace

Gianni Versace’s dood kreeg veel aandacht in de media en zijn familie kreeg veel steunbetuigingen vanuit bekende kringen. Prinses Diana, Ralph Lauren, Calvin Klein en Whitney Houston, clientèle en collega’s, allen namen ze afscheid van één van de grootste modeiconen ter wereld. In tien jaar tijd had Versace een modeimperium opgebouwd met een waarde van 807 miljoen dollar. Na zijn dood namen zijn broer Santo en zus Donatella zijn bedrijf over en zetten de Versace-legende voort.

Afbeelding

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.