Geen afbeelding beschikbaar

Moeder Teresa Dag in Albanië

Moeder Teresa is een katholieke zuster die in 1950 een religieuze orde opricht in India. Deze orde geeft zij de daarop volgende 45 jaar leiding. Na haar dood wordt zij op 19 oktober 2003 door de paus heilig verklaard. 19 oktober is vanaf die dag in Albanië een officiële feestdag voor Moeder Teresa.

Moeder Teresa werd op 26 augustus 1910 geboren in Skopje. Hoewel dit in het huidige Macedonië ligt, was haar familie van Albanese afkomst. Al op jonge leeftijd wist zij dat ze haar leven wilde wijden aan het verspreiden van de liefde van Christus. Op haar achttiende sloot zij zich hierdoor aan bij de Zusters van Loreto. Dit was een Ierse religieuze orde die vrijwilligerswerk in India deed.

Van 1931 tot 1948 gaf Teresa les aan een school in Calcutta. De grote armoede die ze hier zag, deed haar in 1948 beslissen om te stoppen met dit werk en te gaan werken tussen de allerarmsten in de sloppenwijken van de stad. Al snel kwamen vrijwilligers haar helpen en kwam er financiële hulp op gang. In 1950 kreeg zij toestemming van de Katholieke kerk om een eigen orde op te zetten: de Missionarissen van de Naastenliefde.

De belangrijkste taak van de orde was om personen waar niemand naar omkeek lief te hebben en te verzorgen. In de loop van de tijd groeide de orde uit tot een wereldwijde organisatie met vele broeders en zusters. Zij verzorgden alcoholisten, daklozen en zieken in hiervoor bestemde opvanghuizen. Daarnaast verrichtten zij werk bij natuurrampen en in vluchtelingenkampen.

In 1979 ontving Moeder Teresa de Nobelprijs voor de Vrede voor haar pionierswerk op het gebied van vrijwilligerswerk. Na haar dood in 1997 is er bovendien een wonder aan haar toegeschreven. Een vrouw in India leed in 1998 aan een kwaadaardige tumor in haar buik. Toen zij een foto van Moeder Teresa zag, kwamen er lichtstralen uit haar ogen en de vrouw viel flauw. Nonnen legden een medaillon van Maria op het gezwel en zes uur later was de vrouw genezen. Dit wonder wordt officieel erkend door de Katholieke kerk. Zes jaar na haar overlijden werd Moeder Teresa zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!