Geen afbeelding beschikbaar

Mogelijk Cannabis in 4.200 jaar oud graf aangetroffen

Tijdens de aanleg van de Hanzelijn bij het Gelderse Hattemerbroek is door archeologen een 4.200 jaar oud graf ontdekt. In het graf uit de Klokbekercultuur is een groot aantal bloemen van onder andere de Moerasspirea aangetroffen. Tevens zijn in het graf pollen aangetroffen die sterk lijken op die van de Cannabisplant.  

Bij de nieuwbouw van spoor en stations doen ProRail-archeologen onderzoek om het verlies van historisch erfgoed tegen te gaan. De Hanzelijn is aangelegd in een deel van Nederland waar nog weinig over bekend was. Het onderzoek heeft informatie opgeleverd over de ontwikkeling van het gebied in de afgelopen 11.000 jaar.

Het graf is ruim vijf jaar geleden al aangetroffen en de vondsten zijn sindsdien bestudeerd. Er moest onder andere datering plaatsvinden van de aangetroffen materialen en pollen. Het onderzoek aan de Hanzelijn is uitgewerkt in een 650 pagina’s tellend boek wat afgelopen dinsdag is overhandigd aan de archeoloog van de regio Noord-Veluwe.
Steentijd
Het aangetroffen graf stamt uit de Klokbekercultuur, één van de eerste volkeren die in het huidige Nederland woonden, en dateert vermoedelijk uit de periode 2.459 tot 2.203 voor Christus. Het biedt een unieke kijk op de begrafenisrituelen in de steentijd. De overledene is in een, met planken afgezette kuil, begraven. Op de bodem lag vermoedelijk een rieten mat waarop de bloemen van Moerasspirea, wat koorts verlagend werkt, hebben gelegen. Gezien het aantal pollen moet er een enorme hoeveelheid bloemen in de kuil gelegen hebben.

Cannabis

De andere aangetroffen pollen lijken sterk op hennep (Cannabis Sativa). Archeologen durven alleen niet met zekerheid te zeggen dat het werkelijk Cannabis is, aangezien dit de eerste keer is dat het is aangetroffen in Nederland. Het is echter aannemelijk, gezien de plant net als Moerasspirea een geneeskrachtige werking heeft. Moerasspirea werkt koorts verlagend en (medicinale) Cannabis wordt ook tegenwoordig gebruikt bij chronische pijn. Tevens werd er gerst en tarwe aangetroffen in het graf.

Overige voorwerpen

In het graf werden ook enkele sieraden aangetroffen. Zo vond men een aantal barnstenen voorwerpen (kralen, knopen en hangers) en lagen er bij het hoofd elf stukken die vermoedelijk een hoofddeksel vormden. Drie stukken barnsteen aangetroffen rond de middel vormden een gordel of riem. Ook lagen er een vuurstenen mesje en twee klokbekers in het graf.
Kindergraf
In Hattemerbroek is ook nog een ander prehistorisch graf gevonden tijdens het bouwen van de Hanzelijn. In dit vermoedelijke kindergraf is een standvoetbeker aangetroffen, welke typerend is voor de Enkelgrafcultuur en dateert uit circa 2.800 tot 2.400 voor Christus. Enkele op de Hanzelijn aangetroffen potten suggereren het vervaardigen van pek of teer uit dennenhout en berkenbast. Er wordt veronderstelt dat in de omgeving van Dronten en Hattemerbroek teer of pek is gemaakt in de steentijd, wat gebruikt werd als universele lijm. Het kon bijvoorbeeld gebruikt worden om stenen op een houten of benen ondergrond te lijmen voor bijvoorbeeld pijlen, speren of bijlen.

Tevens werd het onder andere op kleding, schoeisel, vaartuigen en waterputten gesmeerd om deze waterdicht te maken. Ook kon de duurzaamheid van vis- en jachtnetten ermee verlengd worden. Dit maakt het een essentieel materiaal in de zorg voor primaire levensbehoeften in de steentijd.

Dit artikel is afkomstig van ArcheologieOnline.

Landen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!