Moord op Franz Ferdinand door Servische nationalist

Sarajevo 1914 - Gavrillo Princip rent op de auto van de Oostenrijkse troonopvolger Franz-Ferdinand en zijn vrouw Sophie af. Hij vuurt twee schoten. Sophie is op slag dood. “Sophie blijf leven en zorg voor de kinderen!” roept Franz Ferdinand in paniek. Daarna sterft ook hij.

Onverwachtse gevolgen moordaanslag

De moord op Franz Ferdinand heeft heel wat meer in werking gezet dan de Servische pleger Princip had kunnen voorzien. Het noodlottige schot op het koninklijke paar vormde de directe aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.  De uitkomst van die oorlog mondde uit in het verdrag van Versailles. En dat verdrag droeg weer bij aan de opkomst van Hitler’s sociaal-nationalisme en de daarop volgende Tweede Wereldoorlog.

Doel: verenigde Balkanstaat

Princip had een heel ander doel voor ogen met het schot. Hij wilde het Servische volk van het Oostenrijkse juk bevrijden en een verenigde Balkanstaat vormen met Bosnië en Herzegovina. Servië had de Turkse overheerser in 1876 met behulp van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije verslagen. Het Slavische land was daardoor erg afhankelijk geraakt van de Habsburgers.

Slag op het Merelveld

De directe aanleiding tot de daad van Princip was het bezoek van Franz Ferdinand aan de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina.  Het bezoek viel namelijk op de dag van de Slag op het Merelveld. Dat was een pijnlijke dag voor de Serven die in 1389 een nederlaag leidden tegen de Ottomanen. Het bezoek van de Oostenrijkse troonopvolger op deze dag zagen de Serven als een regelrechte provocatie.

De Zwarte Hand

Het schot van Princip dat tot de inval van Oostenrijk-Hongarije in Servië leidde, was een toevalstreffer. Princip was lid van de terroristische organisatie ‘De Zwarte Hand’ die een aanval op het koningpaar hadden beraamd. Een van de terroristen gooide een bom naar de auto. Franz Ferdinand ving de bom en gooide het weg waarbij slachtoffers vielen. Hij wilde vervolgens een bezoek aan de slachtoffers brengen. Zijn chauffeur hoorde dat te laat en sloeg daarom een verkeerde afslag in. Dat was het moment waarop Princip een bar verliet en oog in oog met Franz Ferdinand kwam te staan. Hij aarzelde geen moment.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.