Moslimbroederschap

Moslimbroederschap officiële partij

In september van dit jaar kan de Moslimbroederschap voor het eerst meedoen in de verkiezingen. Na de val van Mubarak is de broederschap één van de best georganiseerde blokken in Egypte. De broederschap werd verboden in Egypte toen Nasser aan de macht was in de jaren ’50.

De moslimbroederschap, in het Arabisch Ikwhanu I-Muslimin, werd in 1928 in Egypte opgericht door Hassan al-Banna. Hij was leraar Arabisch. Hij richtte de broederschap op uit onvrede over de politieke en sociale situatie waar Egypte zich in bevond. Het was in de tijd van de Britse bezetting van Egypte. Hij verzette zich tegen de Britse overheersing en voor een politiek en sociaal klimaat op basis van de Islamitische waarden. Hij wilde dat de Shari’a, de islamitische wetgeving, ingevoerd zou worden in het land.

Arrestaties

De broederschap kreeg in de loop der jaren een grote aanhang, met name onder studenten. In de jaren veertig werd de Broederschap steeds militanter. Zowel Britse doelen als Joodse ondernemingen moesten het in die tijd ontgelden en waren steeds vaker doelwit van agressie. In 1948 werden veel leden van de broederschap gearresteerd. Niet veel later werd de president vermoord door iemand van de Moslim Broederschap. Een half jaar later werd Hassan al-Banna zelf om bij een aanslag.

Nasser

In 1952 kwam Nasser aan de macht. Aanvankelijk leek dat positief uit te pakken voor de Moslim Broederschap. Maar dat bleek ijdele hoop, waardoor de Moslim broederschap zich tegen de nieuwe leiders keerde met een aanslag op het leven van Nasser als uitkomst. Daardoor verbood Nasser de Broederschap en arresteerde veel leden van de partij.

Van radicaal naar gematigd

Uiteindelijk zweerde een groot deel van de leden de radicale filosofie af en streefde ernaar om de doelen te verwezenlijken op een politieke manier. De reputatie is dan ook veranderd van radicaal naar gematigd en vreedzaam. In Egypte werd de partij aanvankelijk gedoogd. Vandaag is dus bekend gemaakt dat de groep mee mag doen met de verkiezingen van september 2011.

Afbeeldingen:

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.