Moslimbroederschap

Moslimbroederschap officiële partij

In september van dit jaar kan de Moslimbroederschap voor het eerst meedoen in de verkiezingen. Na de val van Mubarak is de broederschap één van de best georganiseerde blokken in Egypte. De broederschap werd verboden in Egypte toen Nasser aan de macht was in de jaren ’50.

De moslimbroederschap, in het Arabisch Ikwhanu I-Muslimin, werd in 1928 in Egypte opgericht door Hassan al-Banna. Hij was leraar Arabisch. Hij richtte de broederschap op uit onvrede over de politieke en sociale situatie waar Egypte zich in bevond. Het was in de tijd van de Britse bezetting van Egypte. Hij verzette zich tegen de Britse overheersing en voor een politiek en sociaal klimaat op basis van de Islamitische waarden. Hij wilde dat de Shari’a, de islamitische wetgeving, ingevoerd zou worden in het land.

Arrestaties

De broederschap kreeg in de loop der jaren een grote aanhang, met name onder studenten. In de jaren veertig werd de Broederschap steeds militanter. Zowel Britse doelen als Joodse ondernemingen moesten het in die tijd ontgelden en waren steeds vaker doelwit van agressie. In 1948 werden veel leden van de broederschap gearresteerd. Niet veel later werd de president vermoord door iemand van de Moslim Broederschap. Een half jaar later werd Hassan al-Banna zelf om bij een aanslag.

Nasser

In 1952 kwam Nasser aan de macht. Aanvankelijk leek dat positief uit te pakken voor de Moslim Broederschap. Maar dat bleek ijdele hoop, waardoor de Moslim broederschap zich tegen de nieuwe leiders keerde met een aanslag op het leven van Nasser als uitkomst. Daardoor verbood Nasser de Broederschap en arresteerde veel leden van de partij.

Van radicaal naar gematigd

Uiteindelijk zweerde een groot deel van de leden de radicale filosofie af en streefde ernaar om de doelen te verwezenlijken op een politieke manier. De reputatie is dan ook veranderd van radicaal naar gematigd en vreedzaam. In Egypte werd de partij aanvankelijk gedoogd. Vandaag is dus bekend gemaakt dat de groep mee mag doen met de verkiezingen van september 2011.

Afbeeldingen:

Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.