Moving Day in New York

1 mei staat in veel Europese landen bekend als de Dag van de Arbeid. In New York had deze datum jarenlang een andere traditie. De dag stond daar bekend als Moving Day. Wat was het idee achter deze grootschalige verhuisdag en waarom is deze traditie uitgestorven?

“May 1. Fine weather, to the great comfort of the locomotive public. Never knew the city in such a chaotic state. Every other house seems to be disgorging itself into the street;” (dagboekschrijver en New-Yorker George Templeton Strong)

Moving Day kwam voor het eerst voor in de 17e eeuw, vlak na het ontstaan van de stad New York in 1625. De legende die daarom over Moving Day bestond, was dat deze traditie begon op 1 mei omdat dit de dag zou zijn dat de eerste Nederlanders zich vestigden in Manhattan. Zij zouden elk jaar opnieuw op 1 mei deze aankomst en vestiging overdoen en naar een andere plek verhuizen. Uiteindelijk is door verschillend beeldmateriaal, ooggetuigen en kranten duidelijk geworden dat de oorsprong van Moving Day lag bij het opnieuw vaststellen van de huurprijzen in de stad.

Huurverhoging in New York

Vanaf de 17e eeuw was het in New York gebruikelijk dat elk jaar in februari door de huurbazen bekend gemaakt werd wat de nieuwe huur voor dat komende jaar zou worden. Huurders hadden dan tot 1 mei van dat jaar nog de oude huur voor hun woning maar na die datum ging de nieuwe prijs gelden.

Zodra de nieuwe huur bekend werd gingen mensen op zoek naar een nieuwe woning indien de nieuwe huurprijs onbetaalbaar werd. Om zolang mogelijk van de oude huurprijs te kunnen profiteren bleven de inwoners van New York zolang mogelijk in hun woning wonen. Op 1 mei verhuisden zij dan massaal naar hun nieuwe onderkomen. 

Karikatuur

Op het hoogtepunt van de Moving Day traditie begin 20e eeuw, verhuisden er één miljoen mensen op één dag. Het schouwspel van de inwoners van een stad die op één dag grotendeels verhuisden leverde grappige en interessante momenten op. 

Tot de Tweede Wereldoorlog

Moving Day bleef tot aan de Tweede Wereldoorlog bestaan. Tegen die tijd ontstond er steeds meer ruimtegebrek in New York, waardoor het niet meer zo gemakkelijk was om een andere woning te vinden. Daarnaast werd in 1943 in de wet vastgelegd wat wel en niet mocht betreffende het verhogen van de huur.  Hierdoor verdween Moving Day als verhuisdag. Wat overbleef zijn vooral veel verhalen, afbeeldingen en tekeningen over deze bijzondere New Yorkse verhuistraditie.

<h3>Gebruikte bronnen:</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>- <a href="http://www.baruch.cuny.edu/library/alumni/online_exhibits/digital/2007/m... day </a></p>
<p>- New York Bound Books, <a href="http://www.newyorkboundbooks.com/2012/04/28/may-day-may-day-its-moving-d... target="_blank">May Day! May Day!</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<h3>Leestips-Boeken</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p><a href="http://verloren.nl/boeken/2086/231/2666/historische/kiliaen-van-renssela... target="_blank"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-12900" alt="" src="http://verloren.nl/website/files/images/Webshop/280_99999_1729_978908704... width="112" height="150" /></a></p>
<table style="width: 304px; height: 100px;" border="0">
<tbody>
<tr>
<td><strong>Titel:</strong></td>
<td><strong>Kiliaen van Rensselaer (1586-1643). Designing a New World</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Auteur:</strong></td>
<td>Janny Venema</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>ISBN:</strong></td>
<td>9789087041960</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Uitgever:</strong></td>
<td>Verloren</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Prijs:</strong></td>
<td>€ 39,-</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><a href="http://verloren.nl/boeken/2086/231/2666/historische/kiliaen-van-renssela... target="_blank"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-6968" alt="" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2012/02/isg-button4-150x... width="150" height="37" /></a></p>
<p>&nbsp;</p>

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.