Geen afbeelding beschikbaar

Muiltjes Marie Antoinette voor veel geld verkocht

Een paar schoenen van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) hebben gisteren bij een veiling 50.000 euro opgeleverd. De schoenen werden uiteindelijk voor veel meer geld verkocht dan veilinghuis Paris Druout verwacht had. Het veilinghuis ging namelijk uit van een prijs die kon oplopen tot 10.000 euro. Marie Antoinette was een impopulaire koningin, die na de Franse Revolutie onthoofd werd.

De Oostenrijkse aartshertogin Maria Antonia van Habsburg-Lotharingen werd in 1755 geboren als dochter van keizer Frans I van het Heilige Roomse Rijk en keizerin Maria Theresia. Zij trouwde in 1770 op veertienjarige leeftijd met de Franse Lodewijk Augustus (1754-1793), die later tot koning Lodewijk XVI gekroond werd. Het paar was door hun verkwistende levensstijl niet erg geliefd bij het Franse volk. Marie Antoinette werd in de volksmond ook wel Madame Deficit genoemd, wat iets als ‘Mevrouw Tekort’ betekent.

Lodewijks regeerperiode werd in 1789 dan ook onderbroken door de Franse Revolutie, waarna hij op 21 januari 1793 onthoofd werd met een guillotine. Op 16 oktober werd ook Marie Antoinette gedood door de guillotine. Gedurende de gevangenschap die hieraan vooraf ging droeg zij waarschijnlijk de zijden groen met roze gekleurde muiltjes, die gisteren geveild zijn.

Marie Antoinette kreeg de zijden muiltjes in 1775 van een lid van haar hofhouding.

Op de schoenen (maat 35,5) werd vanuit de hele wereld geboden. Naast de schoenen werden ook enkele portretten en een stuk van haar jurk geveild.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!