Muziekcarrière van Bob Dylan

Bob Dylan is een legende in de muziekgeschiedenis die sinds de jaren '60 al optreedt voor het grote publiek. Hij staat vooral bekend om zijn goedgeschreven teksten, waarin hij kritiek uit tegen oorlog en onderdrukking. Hij heeft tijdens zijn leven verschillende muziekstijlen uitgeprobeerd en honderden keren op het podium gestaan.

Bob Dylan en muziek

Bob Dylan heet eigenlijk Robert Allen Zimmerman, en werd geboren op 24 mei 1941 in Minnesota. Hij nam de naam Dylan aan uit respect voor de dichter Dylan Thomas. “Je wordt geboren met een foute naam en foute ouders. Ik bedoel, dat gebeurt gewoon. Maar je noemt jezelf zoals je jezelf wilt noemen. Dit is het land van vrijheid.” In 1961 begon de muziekcarrière van Dylan toen hij naar New York afreisde om Woody Guthrie te bezoeken, een muziekidool van Dylan die op sterven lag. Hij bleef in New York wonen en begon op te treden in cafés en clubs. Zo kwam hij via lokale muzikanten in aanraking met de muziekindustrie en Dylan ondertekende eind 1961 zijn eerste muziekcontract.

Een periode van rock

Dylan begon zijn muziekcarrière als folkzanger. Met een akoestische gitaar begeleidde hij zichzelf terwijl hij protestliederen zong over oorlog en onderdrukking. Halverwege de jaren ’60 is er echter een verandering in zijn muziek te bespeuren. Geïnspireerd door populaire rockbands als The Animals begon hij ook rock en blues te spelen. Toen hij in 1966 het album Blonde On Blonde uitbracht, maakte hij zijn grote doorbraak. Zowel de media als het publiek was enthousiast over zijn lange rocksongs. Hiermee brak hij met de traditie van drie minuten durende popliedjes. Zijn oude traditionele folk fans waren het echter niet eens met het rockgeluid en keerden Dylan de rug toe.

Country nummers

In 1966 ging Dylan onderuit met zijn motor. Bij het ongeluk brak hij bijna zijn nek, maar hij kwam uiteindelijk goed weg. Toch trok hij zich na het ongeval een jaar terug en toonde hij zich niet meer in het openbaar. Pas later gaf Dylan toe dat hij het ongeluk als een mogelijkheid zag om aan de drukte en de stress te ontsnappen. Toen hij een jaar later weer in het openbaar verscheen, speelde hij rustige country liedjes. Dit was iets heel anders dan wat het publiek van hem gewend was, en hij ontving felle kritiek vanwege zijn keuze. Pas in 1975, toen Dylan het album Blood On The Tracks uitbracht, maakte hij zijn comeback.

Never Ending Tour

Op 7 juni 1988 begon Dylan met touren en sindsdien is hij niet meer opgehouden. Sommige fans spreken daarom van een Never Ending Tour, die vandaag de dag nog altijd bezig is. Honderden concerten worden onder de tour geschaard en ook in 2016 staat een nieuw etappe gepland. Dylan zelf wil echter niets van de term weten. In een interview met Rolling stone magazine uit 2009 zei hij: "Critics should know there is no such thing as forever."

Medal of freedom

Op 29 mei 2012 ontving Dylan de Presidential Medal of Freedom van de Amerikaanse president Barack Obama, dit is de hoogste civiele onderscheiding die een burger in de Verenigde Staten kan ontvangen. De medaille wordt alleen uitgereikt aan mensen die tijdens hun leven een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse samenleving. Dankzij zijn grote impact op de popmuziek kwam Dylan voor deze eer in aanmerking.

Fallen Angels

Dylan blijft tot op de dag van vandaag nieuw werk produceren. Op 20 mei 2016 bracht hij zijn 37ste album uit, genaamd Fallen Angels. Op dit album staan 12 nummers, maar Dylan heeft geen van de teksten zelf geschreven. Veel van de tracks zijn bovendien al eerder opgenomen door Sinatra. Toch krijgt het album goede kritieken, onder meer van Jim Farber van Entertainment Weekly: "Tellingly, [Dylan] delivers these songs of love lost and cherished not with a burning passion but with the wistfulness of experience." Bob Dylan is 75 jaar.

 

<h3>Bronnen</h3>
bobdylan.com <a href="http://bobdylan.com/" target="_blank">Autobiography</a>

en.wikipedia <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan" target="_blank">Bob Dylan</a>

biography.com <a href="http://www.biography.com/people/bob-dylan-9283052" target="_blank">Bob Dylan</a>

en.wikipedia. <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_Medal_of_Freedom" target="_blank">Presidential Medal of Freedom</a>

rollingstone.com <a href="http://www.rollingstone.com/music/news/bob-dylan-awarded-presidential-me... target="_blank">Dylan receives Medal of Freedom</a>

en.wikipedia <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Never_Ending_Tour" target="_blank">Never Ending Tour</a>
<h3>Afbeeldingen</h3>
commons.wikimedia <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bob_Dylan_in_Toronto2.jpg" target="_blank">Bob Dylan in Toronto April 1980</a>

&nbsp;

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt