Napoleon trekt verkeerde kaart

De reden voor de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815 is zonder enige twijfel de kracht van de Britse cavalerie, maar nu blijkt dat een foute kaart ook heeft geholpen.

Drukfout

Bernard Coppens, een Belgische illustrator en geschiedkundige, ontdekt een kaart die door de officiers van Napoleon en de generaal zelf worden gebruikt. De kaart zit nog onder het bloed en kan in een Brussels militair museum worden bekeken. Bij de vergelijking van die gedrukte kopie met de originele, met de handgetekende kaart die als voorbeeld dient, komt een gigantische drukfout aan het licht.

Eén kilometer

Op de gedrukte kopie die Napoleon gebruikt, staat de strategische boerderij van Mont-Saint-Jean een kilometer van zijn ware locatie. Omdat één kilometer het bereik is van de kanonnen uit die tijd, is deze blunder van groot belang. Napoleon is er daardoor van overtuigd dat hij zijn vuurkracht niet kan gebruiken. Hij wordt dan ook onder de voet gelopen door de Britten van Wellington.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 7 januari 16:00 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!