Narcissus

Narcissus: de Griekse mythe over narcisme   

Pas gepubliceerd Amerikaans onderzoek toont aan dat mannen sneller narcistische trekjes vertonen dan vrouwen. Narcisme is een psychologische term en heeft als belangrijkste kenmerk het obsessief bezig zijn met de eigen persoon. Freud baseerde deze aandoening op Narcissus, een wonderschone jongen uit de Griekse mythologie. 


Narcissus: de mooiste jongen van Griekenland


Narcissus was de zoon van de riviergod Kefisus en de nimf Leriope. Hij was een beeldschone jongen. Hij was zo knap, dat alle vrouwen en mannen verliefd op hem werden; wanneer hij zou willen trouwen zou hij de keuze hebben uit alle vrouwen op aarde. Hij had prachtig bruin haar, een gaaf gezicht en hij was altijd buiten, wat hem een gezonde kleur gaf.


Mensenschuw


Narcissus had iedereen voor zich kunnen winnen, ware het niet dat hij daar helemaal niet in was geïnteresseerd. Deze mooie  Griekse jongen moest namelijk weinig van andere mensen hebben. Hij voelde zich veel meer op zijn gemak in de natuur, met de dieren en de planten.


De liefde van Echo


De nimf Echo werd waanzinnig verliefd op Narcissus. Maar de Griek schonk haar geen enkele aandacht. Echo probeerde van alles, maar Narcissus gaf geen respons. Dit maakte de nimf zo intens verdrietig, dat zij zichzelf volledig verwaarloosde. Door haar verdriet stopte ze met eten, waarna ze uiteindelijk een eenzame dood stierf. Haar stem bleef achter en zou tot in lengte van dagen het roepen van andere mensen herhalen. De andere nimfen waren woedend. Ze vonden Narcissus een arrogante en walgelijke jongen. Ze waren zo kwaad dat ze hulp vroegen aan de liefdesgodin Aphrodite om de Griek te straffen.


De liefde van Narcissus


Narcissus liep de volgende dag door het bos en stopte bij een prachtige vijver om uit te rusten. Toen hij voorover boog om wat water te drinken, werd hij plotseling aangestaard door een prachtige jongeman. Narcissus kon zijn ogen niet van hem afhouden. Hij probeerde de jongen aan te raken, te kussen, maar dit was vergeefs; telkens wanneer hij het water aanraakte, verdween de jongen. Narcissus raakte waanzinnig gefrustreerd. Hij wilde zo graag de jongeman in zijn armen sluiten, maar besefte beetje bij beetje dat dit nooit mogelijk zou zijn. Narcissus onderging hetzelfde lot als de nimf Echo en stierf van verdriet. Het enige wat achterbleef was een heldergele bloem.


Het Amerikaanse onderzoek naar narcisme


Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat mannen van alle leeftijden meer narcistische trekjes vertonen dan vrouwen. Dit heeft volgens de wetenschappers vermoedelijk te maken met de rolpatronen waar mannen en vrouwen mee te maken hebben. Bij mannen wordt assertief en autoritair gedrag meer gestimuleerd dan bij vrouwen. Vrouwen zouden hierdoor meer geneigd zijn narcistische gevoelens te onderdrukken.    

Bronnen

Beleven.org, 'Narcissus'
Wikipedia.org, 'Narcissus (mythologie)'
NU.nl, 'Mannen vaker geneigd narcisme (...)'
Britannica.com, 'Narcissus'

Afbeelding

John William Waterhouse [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

 

Rubrieken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.