Hengelsport Algemene Hengelaarsbond.

Nationale Hengeldag

Na uren wachten wordt de dobber naar beneden getrokken en het kalme water verstoord. Er verschijnen schubben boven het water, hij heeft gehapt! Uren van stilte worden beloond door het spartelende visje. Vandaag is het Nationale Hengeldag.

In de visserij wordt een onderscheid gemaakt tussen beroepsvissers en sportvissers. Aan het begin van de twintigste eeuw veranderde de sportvisserij van een bezigheid van de elite naar een bezigheid van het normale volk. Op 11 februari 1906 werd de Algemene Hengelaarsbond opgericht (AHB) in Amsterdam. AHB en de Nederlandse vereniging van Sportvissersorganisatie (NVVS)  deden hun best voor de emancipatie en de consolidatie van de hengelsport.

Algemene Viserijwet

In de Algemene Visserijwet van 1963, die in 1985 werd aangepast, werd afgesproken om ieder jaar een ‘gesloten tijd’ te handhaven. Van 1 april tot eind mei is er een aasverbod, wat het vissen op roofvis onmogelijk maakt. In de praktijk is dit de laatste zaterdag van mei geworden. De Gesloten tijd hield in dat sommige vissen na de vangst meteen moesten worden teruggezet in het water. Er mag dan niet gevist worden met een hengel, als hier aas aan zit van slachtproducten, wormen, een levend of dood visje.

Nationale Hengeldag

Nationale Hengeldag herinnert aan de opening van het seizoen. Ruim honderd Hengelsportverenigingen zijn op deze dag actief met allemaal activiteiten. Een viswedstrijd van de hengelsportvereniging, open dagen, ruilbeurzen, en nog meer vissige activiteiten.

Afbeelding:

Landen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt