Geen afbeelding beschikbaar

Nederlands Dagboekarchief bij Meertens Instituut

Op maandag  11 februari 2013 viert het Nederlands Dagboekarchief zijn officiële start in het Meertens Instituut in Amsterdam. Vanaf die dag biedt het Meertens Instituut onderdak aan de snel groeiende collectie van ongepubliceerde dagboeken, autobiografieën en memoires van het Nederlands Dagboekarchief. Doel van beide instanties is deze documenten voor de ondergang te bewaren en in dienst te stellen van wetenschappelijk en particulier onderzoek en het onderwijs. Het Nederlands Dagboekarchief is een aparte collectie van het Meertens Instituut in Amsterdam.

Beide organisaties hopen elkaar te versterken met deze alliantie. ‘Persoonlijke verhalen van bijvoorbeeld  verpleegsters, leraren, bestuurders, huisvrouwen of immigranten blijken keer op keer een bron van informatie te zijn op het gebied van onder andere geschiedenis, sociale geschiedenis, cultuurgeschiedenis, letterkunde en psychologie’ aldus Monica Soeting, samen met Mirjam Nieboer initiatiefneemster van het Nederlands Dagboek Archief. ‘Wij zijn dan ook erg blij met de samenwerking én het onderdak dat het Meertens instituut ons biedt’.

‘Ons doel is een bijdrage te leveren aan het bestuderen en bewaren van ‘vergeten geschiedenissen’, aldus de oprichters van het Nederlands Dagboek Archief,  ‘Door de samenwerking met het Meertens Instituut  krijgen persoonlijke levensverhalen en kleine geschiedenissen de plek en zorg die ze verdienen.’ 

<h3>Artikel afkomstig van</h3>
<p>Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Meer informatie:</p>
<p><a href="http://www.meertens.knaw.nl" target="_blank">Meertens Instituut</a></p>
<p><a href="http://www.dagboekarchief.nl" target="_blank">Dagboekarchief</a></p>

Partners: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.