Geen afbeelding beschikbaar

Nederlandse choreograaf Rudi van Dantzig overleden

“Ik geloof niet in een hiernamaals en áls er een God bestaat, dan zal hij zeker waardering hebben voor mijn wankelmoedigheid. Ik heb gezocht, ook al kon ik het niet vinden. Ik heb het geprobeerd. Zal hij dan zeggen: blijf jij maar buiten staan?’’ Aldus Rudi van Dantzig in een interview met de krant Trouw in 2002. Vandaag is Rudi van Dantzig op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden, dat heeft zijn partner eerder vandaag bevestigd. Van Dantzig maakte meer dan vijftig balletten die over de hele wereld werden uitgevoerd.

Van Dantzig werd geboren op 4 augustus 1933 in Amsterdam. Hij begon zijn carrière als danser op relatief oude leeftijd, namelijk toen hij 16 jaar oud was. Van Dantzig werd aan het begin van de jaren ’50 bij het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell gehaald. Niet omdat hij zo’n uitzonderlijke danser was, maar omdat er een gebrek was aan mannelijke dansers. Op 21-jarige leeftijd schreef Van Dantzig zijn eerste balletchoreografie, genaamd Nachteiland. Deze choreografie werd uitgevoerd door Het Nederlands Ballet. Van Dantzig werd hier in 1959 één van de vaste huischoreografen. In Parijs werd hij in 1961 onderscheiden met de Prix de la Critique. Acht jaar later, In 1969 werd Van Dantzig voor zijn werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de jaren ‘60 en ‘70 groeide hij uit tot de artistieke leider van het Nationale Ballet.

Van Dantzig introduceerde gedurfde experimentele dans, die van grote toevoeging was op het ballet van de 20e eeuw. Tot Van Dantzigs bekendste choreografieën behoren Vier letzte LiedeMonument voor een gestorven jongen, Onder mijne voeten en zijn versies van de avondvullende klassieke balletten Romeo en Julia en Het Zwanenmeer. In 1986 bracht hij zijn roman Voor een verloren soldaat uit. Dit is een dramatisch verhaal over een jongen genaamd Jeroen die tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken. Uiteindelijk komt Jeroen achter zijn homoseksuele geaardheid, hetgeen wordt gepraktiseerd in zijn relatie met een Canadese soldaat. Veelal wordt ervan uitgegaan dat het verhaal deels autobiografisch is: Van Dantzig heeft laten weten dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf ook moest onderduiken bij een familie en na de bevrijding op elfjarige leeftijd zijn seksuele geaardheid ontdekte door omgangsvormen met een Amerikaanse soldaat.

In het Bolshoi Theater in Moskou kreeg hij in 2002 het uiterst prestigieuze Life Achievement Award. Rudi van Dantzig overleed op 19 januari 2012 op 78-jarige leeftijd aan kanker.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!