Nelson en Winnie Mandela scheiden

Op 19 maart 1996 kwam er een einde aan het huwelijk van Nelson en Winnie Mandela. Winnie was de tweede vrouw van de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsstrijder en was met hem getrouwd terwijl hij zijn gevangenisstraf uitzat.

Eerste huwelijk van Nelson Mandela

In 1940 ontmoette Nelson Mandela (1918-2013) de verpleegster Evelyn Mase. In 1944 trouwden zij en ze kregen samen vier kinderen, waarvan er twee vroegtijdig overleden. Het huwelijk was problematisch, er gaan zelfs geruchten over huiselijk geweld in de vorm van elkaar naar de keel grijpen en met een hete pook bedreigen. In 1956 scheidde het stel.

Huwelijk Nelson en Winnie Mandela

Vlak na de scheiding viel Mandela als een blok voor Winnie Nomzamo Madikizela, een maatschappelijk werkster. In 1958 werd Winnie zijn tweede vrouw en het stel kreeg samen twee dochters: Zenani en Zindziswa.

Mandela was vanaf de jaren ’40 actief als lid van het African National Congress (ANC). In eerste instantie hield deze politieke groepering zich bezig met vredige prostesten, maar deze werden bruut de kop in gedrukt. De organisatie zag zich genoodzaakt om geweld te gebruiken in de strijd tegen apartheid. In 1962 werd Mandela als leider van de militaire tak opgepakt en kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Op verzoek van president Frederik de Klerk kwam Mandela in 1990 vervroegd vrij en werd het ANC gelegaliseerd.

Nelson en Winnie Mandela scheiden

Tijdens zijn gevangenschap was Winnie een grote steun voor Mandela, maar al tijdens zijn gevangenschap hoorde Mandela over wandaden van Winnie. Winnie had namelijk haar eigen knokploeg genaamd ‘Mandela United Football Club’ die politieke tegenstanders ontvoerde, martelde en zelfs vermoordde.

Twee grote controversies springen er bovenuit. Ten eerste praatte zij in 1987 de zogeheten ‘halsbandmoorden’ goed, waarbij vermoedelijke collaborateurs van het regime een brandende autoband om de nek kregen. Bovendien werd de tiener James Moeketsi Seipei (ook wel Stompie Seipei) in 1989 door haar knokploeg vermoord.

Winnie moest voor de rechter verschijnen en in eerste instantie stond Mandela nog aan haar zijde, maar na de onthulling van een vermeende buitenechtelijke relatie verliet hij haar in 1992. Het huwelijk werd pas officieel op 19 maart 1996 ontbonden. Mandela trouwde in 1998 met zijn derde vrouw, Graça Machel, met wie hij tot zijn dood in 2013 samenbleef.

<h3>Bronnen:</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p>-    Politicalheroes.org, <a title="Politieke Helden: Nelson Mandela" href="http://www.politicalheroes.org/index.php?page=item&amp;id=28" target="_blank">Nelson Mandela </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>-    Vice.com, <a title="Het leven van Nelson Mandela" href="http://www.vice.com/nl/read/everything-you-need-to-know-about-nelson-man... target="_blank">Alles wat je wilt weten over het leven van Nelson Mandela</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>-    Volkskrant.nl,<a title="De tragedie van Winnie" href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12004/Nelson-Mandela/article/detail/35577... target="_blank"> Tragedie van Winnie </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Afbeelding:</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>-    Beeldbank Nationaal Archief, Huwelijk Nelson en Winnie Mandela</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.