Geen afbeelding beschikbaar

Nieuw-Amsterdam krijgt stadsrechten

Nieuw-Amsterdam 1653 – Nieuw-Amsterdam krijgt om de economie te bevorderen stadsrechten. De stadsherberg wordt hiervoor omgebouwd tot ‘Stadt Huys’. Het nieuwe stadsbestuur begint onmiddellijk met de bouw van een omheining van de stad, als bescherming tegen de Engelsen.

West-Indische Compagnie

Nieuw-Amsterdam, het huidige New York City, lag in de provincie Nieuw-Nederland en is rond 1625 gesticht door de West-Indische Compagnie (WIC). De stad was strategisch gelegen, op het meest zuidelijke stuk land van Manhattan. Nieuw-Amsterdam was aangewezen als doorvoerhaven voor de Nederlandse bonthandel, die voornamelijk uit bevervellen bestond. Na het toekennen van stadsrechten in 1653 groeide de stad enorm en werd het de grootste Nederlandse koloniale nederzetting in Noord-Amerika.

Eerste Engels-Nederlandse Oorlog

De bouw van een palissade was geen overbodige luxe, want in 1654 ontstond dreiging van de Engelsen tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog (1652-1654). Er was namelijk al een Engelse vloot naar Nieuw-Amsterdam op weg om deze in te nemen. Op de dag dat deze vloot bij de stad zou aankomen, voer er net een schip uit Boston de Nieuw-Amsterdamse haven binnen, die de vredesbepalingen tussen beide landen met zich meebracht.

Nieuw stadsbestuur & Wall Street

Door de vrede, de stadsrechten (met belastingvoordelen en een eigen jurisdictie) en het nieuwe stadsbestuur bloeide de stad op. De wegen en huizen werden voortaan van steen gemaakt, dakpannen vervingen de rieten daken en er werd zelfs, naar het voorbeeld van Amsterdam, een gracht aangelegd. Daarnaast werd de weg langs de palissade een belangrijke hoofdstraat. Deze weg zou uitgroeien tot Wall Street.

Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Maar op 24 augustus 1664 kwam er een einde aan de vrede. Er voeren vier Engelse fregatten Nieuw-Amsterdam binnen, die de de stad voor Engeland opeisten: het begin van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667). Tijdens deze oorlog veroverden de Nederlanders Suriname op de Engelsen, en de Engelsen Nieuw-Amsterdam op de Nederlanders. Met de Vrede van Breda in 1667 werd bepaald dat beide naties mochten behouden wat zij hadden veroverd. Nieuw-Amsterdam werd omgedoopt tot New York.

Stadsrechten

De dag dat Nieuw Amsterdam zijn stadsrechten kreeg, 2 februari 1653, wordt door de hedendaagse inwoners van New York nog steeds gezien als het begin van het politieke leven van hun stad.

Rubrieken: 

Landen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.