Abe

Nieuw (kleur)beeldmateriaal van Friese legende Abe Lenstra

De legendarische voetballer Abe Lenstra (1920-1980) is opgedoken in nooit eerder vertoond beeldmateriaal in kleur. Het gaat om beelden van een wedstrijd tussen Heerenveen en Haarlem uit 1948, de finale van de landelijke Kampioenscompetitie (voorloper van de Eredivisie). Wie was Abe Lenstra en hoe is het nieuwe beeldmateriaal gevonden?

Lenstra was een begaafd sporter. Hij blonk uit in het schaatsen, biljarten, verspringen en hardlopen. Zijn grootste gave was echter zijn voetbaltalent. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij bij de hoofdmacht van SC Heerenveen en werd met 19 doelpunten gelijk topscorer van dat seizoen. Met Lenstra in het team werd Heerenveen tussen 1942 en 1951 negen maal op rij noordelijk kampioen. Na de oorlog zou Heerenveen ook serieus meedingen om de landstitel, maar deze zou helaas nooit gewonnen worden.

Nederlands elftal

Lenstra heeft ook 47 wedstrijden met het Nederlands elftal gespeeld. Hij heeft de pech gehad dat tussen zijn 20ste en 25ste levensjaar het internationale voetbal stil lag vanwege de oorlog. Ook besloot hij meerdere malen niet mee te doen vanwege het feit dat de Keuze Commissie van het Nederlands Elftal hem niet op zijn favoriete positie van linksbinnen liet spelen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Lenstra's carriere

In 1955 stapte Lenstra over naar Sportclub Enschede, waar hij tot 1960 zou blijven voetballen. In 1960 werd hij op bijna 40-jarige leeftijd nog voor 41.000 gulden verkocht aan Sportclub Enschede’s rivaal: Enschedese Boys. Hier zou Lenstra tot zijn 42ste in 1963 stoppen met professioneel voetbal. Hij kon terugkijken op een 27-jarige loopbaan.

In 1977 kreeg Lenstra een hersenbloeding, waarna hij de laatste 8 jaren van zijn leven in een rolstoel moest doorbrengen. Op 64-jarige leeftijd in 1985 kwam hij plots te overlijden. De Nederlandse voetbalwereld was in rouw gedompeld door het plotselinge overlijden van de Friese voetballegende.

Documentaire

Op 27 november 2020 zou Lenstra 100 jaar geworden zijn. Ter ere van zijn 100ste geboortedag wilde Omrop Fryslân een documentaire maken over zijn leven. Daarom benaderde de omroep Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film Archief, met de vraag of er misschien nog ongebruikt filmmateriaal van Lenstra bestond. Wiersma dook het archief in en dook na een lange zoektocht het nieuwe beeldmateriaal op. "Ik ben zelf een voetbalfanaat en zag direct dat het een duel tussen Heerenveen en Haarlem was. Aan de ambiance en het vele publiek te zien moest het een wedstrijd zijn die er echt om ging. Ik ben gaan zoeken en ontdekte dat het een duel uit 1948 om het landskampioenschap betrof" liet hij weten in een interview met de NOS. "We zijn hier echt heel blij mee. Het zijn de oudste kleurenbeelden van Nederlands topvoetbal die we tot nu toe kennen."

De documentaire ‘Danser met de bal - 100 jaar Abe Lenstra’ van Omrop Fryslân, met daarin nog meer uniek beeldmateriaal, zal zaterdag 28 november 2020 om 15:30 uur te zien zijn op NPO 2.

Bronnen: NOS, SC Heerenveen.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.