Geen afbeelding beschikbaar

Nieuwe geluidsopnames Martin Luther King ontdekt

Op een oude zolder in de Amerikaanse staat Tennessee zijn een aantal nieuwe opnames van Martin Luther King ontdekt. Het gaat om geluidsfragmenten van een interview uit 1960, acht jaar voordat de beroemde activist vermoord werd. In de opnames spreekt King onder meer over zijn drijfveren, het belang van de burgerrechtenbeweging en zijn reis naar Afrika.

De verloren opnames werden gevonden door Stephon Tull, de zoon van de man die op 21 december 1960 een interview afnam van Martin Luther King. Zijn vader was van plan om een biografie over de burgerrechtenactivist te schrijven, en het interview diende als informatiebron hiervoor. Het boek zou uiteindelijk nooit geschreven worden, maar de geluidsopnames bleven bestaan. Ze werden opgeslagen in een aantal oude dozen op een zolder in Tennessee, waar Stephon Tull ze onlangs ontdekte.

In het interview spreekt King onder meer uitgebreid over de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Zo benadrukt hij de noodzaak van geweldloosheid en onderstreept hij het belang van de beweging. “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de geschiedenisboeken in de toekomst zullen worden geschreven, de historici over deze beweging zullen concluderen dat het een van de meest epische worstelingen uit ons erfgoed was”, aldus King.

Daarnaast vertelt de activist ook over zijn ervaringen tijdens zijn bezoek aan Nigeria, dat een grote indruk op hem had achtergelaten. Volgens experts maakt deze informatie de geluidsopnames van groot historisch belang, omdat er nog maar weinig fragmenten bekend zijn waarop hij sprak over deze reis.

Naar verwachting zullen de geluidsopnames binnenkort verkocht worden.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.