Geen afbeelding beschikbaar

Nintendo stamt uit 1899

Zolang Mario meedoet, komt Nintendo er wel weer bovenop

De Japanse videospellenproducent heeft voor het eerst verlies geleden sinds het bedrijf in de jaren ’60 de beurs op is gegaan. Nintendo is vooral bekend van haar spelcomputers zoals de Nintendo64 en de Wii, of de talloze geanimeerde Nintendo personages zoals Super Mario en Donkey Kong. Het bedrijf bestaat echter al sinds 1899, 70 jaar voordat het bedrijf begon met het fabriceren van videospelletjes.

Nintendo werd op 23 september 1899 opgericht door Fusajiro Yamauchi als Nintendo Koppai. Het bedrijf bestond toen nog uit twee winkels en verkocht speelkaarten. Westerse speelkaarten waren destijds verboden in Japan, omdat daar teveel mee gegokt werd. De kaarten van Yamauchi waren een groot succes, en Nintendo was al snel het populairste kaartspellenbedrijf van Japan. In 1949 werd Hiroshi Yamauchi, de geadopteerde achterkleinzoon van Fusajiro, de nieuwe eigenaar van Nintendo. Aanvankelijk boekte hij grote successen met zijn innovatieve beleid. Het bedrijf trachtte echter om in teveel branches tegelijk uit te breiden en toen de speelkaartenmarkt in de jaren ’60 een dieptepunt bereikte moest Nintendo het roer omgooien.

Het bedrijf begon te investeren in elektronisch speelgoed. In 1975 kocht het de rechten van de Magnavox Odyssey, de eerste spelletjescomputer. In 1977 ging Shigeru Miyamoto bij Nintendo werken. Miyamoto zou het brein worden achter talloze spelletjes die Nintendo bekend hebben gemaakt. Hij verzon Donkey Kong en Super Mario, en mede dankzij zijn creatieve invoer stond Nintendo jaren lang bovenaan in de gamebranche. Het afgelopen decennium begon Nintendo achter te lopen in de gameontwikkelingen. In 2006 bracht het de Wii uit, een revolutionair spelconcept, waarin de speler met bewegingen het spel kan sturen. Het concept werd echter al snel overgenomen door Microsoft. Nintendo liet deze week weten het afgelopen jaar 400 miljoen euro verlies te hebben geleden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.