Paus Martinus V

Oddone Colonna wordt verkozen tot paus

Op 11 november 1417 wordt Oddone Colonna verkozen tot paus. Hij neemt de naam Martinus V aan en wordt de eerste paus die erkend wordt na beëindiging van het Westers Schisma (1378-1417). Tijdens het Concilie van Konstanz (1414-1418) treedt zijn voorganger af waardoor de weg voor hem vrij komt. Martinus V blijft paus tot aan zijn dood in 1431.

Oddone Colonna werd in 1378 geboren in het Italiaanse Genazzano als kind van Agapito Colonna en Caterina Conti. Zijn familie was rijk en adellijk en eerder al waren er leden van de familie die hoge geestelijke functies hadden vervuld. Oddone studeerde aan de Universiteit van Perugia waarna hij aan zijn geestelijke carrière begon. Hij vervulde verschillende functies binnen de kerk en op 12 juni 1402 werd hij benoemd tot kardinaal van de San Giorio kerk in Velabro.

Westers Schisma

In 1378 kozen de kardinalen een nieuwe paus. Het Italiaanse volk wilde een Romeinse paus dus werd Urbanus VI voorgedragen voor deze positie. Al snel bleek dat hij een opvliegend en argwanend karakter had en een deel van de kardinalen vocht de aanstelling van Urbanus VI aan, maar deze gaf geen gehoor aan de kritiek. De tegenstanders van Urbanus waren het niet eens met de gang van zaken en stelden een tegenpaus aan genaamd Clemens VII die zich vestigde in Avignon. Het Westers Schisma was een feit. Oddona Colonna spak zich uit tegen deze scheuring binnen de kerk en wilde dat er een einde aan kwam.

Concilie van Konstanz

In 1414 begon het Concilie van Konstanz met als doel de scheuring binnen de kerk te beëindigen. Drie jaar eerder had een poging tot het oplossen van de crisis geleid tot benoeming van een derde paus namelijk Johannes XXIII. De kardinalen wilden namelijk beiden pausen afzetten en een nieuwe benoemen, maar Gregorius XIII en Benedictus XIII weigerden hun positie af te staan waardoor er voortaan drie pausen waren. Bij het Concilie van Konstanz weigerden opnieuw alle pausen om hun ambt neer te leggen en Johannes vertrok, omdat hij dacht dat er geen beslissingen zonder hem konden worden genomen. Johannes werd achtervolgd en gevangen genomen. Paus Gregorius XXIII besloot na aanleiding van de affaire in 1415 af te treden. Ook de nog overige paus Benedictus XIII werd door het concilie afgezet als paus. Op 11 november 1417 werd Oddone Colonna verkozen tot nieuw paus. Hij nam de naam Martinus V aan.  

Bronnen

Members.chello.nl, Het Westerse Schisma
Britannica.com, Martin V

Afbeelding

Wikimedia Commons, Inwijding nieuwe kerk (...)

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.