Olympia Robust schrijfmachine (met SS-toets)

image003Deze Olympia schrijfmachine stond op het bureau in een SS commando-auto. Steenema woonde tijdens de oorlog in Amsterdam. Als 8-jarig kind zag hij in augustus of september 1943 vanuit een portiek in de buurt van het Vondelpark een razzia, waarbij door de SS direct geadministreerd werd.

Omdat het kennelijk allemaal niet snel genoeg ging naar de zin van de bezetter, werden de dienstdoende luitenant en de administrateur uit de wagen weggeroepen naar een plek 30-40 meter verderop. De jongen zag zijn kans schoon en stal de schrijfmachine uit de wagen, die vlakbij struikgewas stond, waardoor hij snel uit het zicht verdwenen was. Hij verstopte de machine onder zijn bed. Hij kende iemand (van gezicht) uit de buurt die bij het verzet betrokken was. Daar ging hij een paar dagen later heen met de schrijfmachine. De man schold de jongen uit waar de honden geen brood van lusten en vertelde de jongen wat er bij ontdekking had kunnen gebeuren. Steenema gaf later aan dat het in een opwelling gebeurde en dat hij achteraf niet begreep hoe hij dat geflikt had. De verzetsman nam de schrijfmachine af en gaf aan dat de jongen moest doen of niets gehoord of gezien had. De schrijfmachine werd daarna gebruikt voor vlugschriften van het verzet. Na de oorlog kreeg Steenema de schrijfmachine weer terug.

 

Olympia Robust schrijfmachine (SS)

Het object is vanaf donderdag 23 april te bewonderen in het Oorlogsmuseum Overloon. In het kader van de Nationale Museumweek organiseert het museum dan de tentoonstelling ‘De Oorlog op Zolder, Goud voor het Museum’. Hierin staan objecten van schenkers, maar vooral ook de fascinerende verhalen achter de objecten, centraal. Waarom besluiten mensen om hun object aan het Oorlogsmuseum te schenken of waarom juist niet? Zit er een gevoel van schaamte bij, van angst, of misschien juist van nostalgie of trots? Ook maakt het duidelijk dat schenkingen onmisbaar zijn en dat bijna alle schenkingen welkom zijn. Naast de Olympia Robust schrijfmachine staan er natuurlijk veel meer indrukwekkende pronkstukken tentoongesteld.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.