Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheid Benin

Benin 1960- “De indruk, welke ik van dit eerste bezoek aan Dahomey (Benin) heb overgehouden, is van een doodarm land, dat geen enkel middel bezit om een zelfstandig economisch bestaan te leiden. De leiders die verantwoordelijk zouden moeten zijn, putten met de grootste zorgeloosheid uit kredieten die niet bestaan. Slechts steun, die Frankrijk blijft geven, behoedt dit arme land voorlopig nog van de financiële ondergang”, schreef ambassadeur Quarles van Ufford in zijn correspondentie op 11 juli 1963 aan het Ministerie van Buitenlandse zaken.

In 1899 veroverde Frankrijk na een bloedige oorlog Dahomey en in 1902 werd een Franse kolonie ingesteld. Twee jaar later werd de nieuwe kolonie één van de acht territoria van de nieuw gestichte federatie van Frans West-Afrika. Dahomey was een Franse verbastering van Danhomé, wat ‘door de buik van Dan’ betekent, waar het volgende verhaal de ronde over doet:

In de tijd dat het land bestuurd werd door koning Akaba (1658-1708), vorst van het toenmalige Abomey, zou een naburig stamhoofd, Dan, een diepe kuil gegraven hebben om Akaba te verhinderen zijn rijk binnen te vallen. Het had ook niet veel gescheeld of de koning was in de kuil gevallen. In woede ontstoken doodde Akaba Dan door hem een speer in de buik te werpen en hij doopte zijn rijk om in Danhomé.

Kolonisatie en dekolonisatie

Tot 1975 is die naamsverbastering blijven bestaan. Toen werd Dahomey ‘Bénin’, de naam van een vroeger inheems koninkrijk, dat ten tijde van de komst van de Europeanen in de zestiende eeuw op zijn hoogtepunt was. Minder dan een eeuw na de zogenaamde Scramble for Africa (1881-1914) kwam de dekolonisatie op gang. Het Afrikaanse continent schudde in de jaren zestig van de twintigste eeuw het juk van de Europese machten van zich af. In 1960 besloten de landen van Frans West-Afrika ieder hun eigen weg te gaan. De Republiek Dahomey werd op 1 augustus 1960 onafhankelijk van Frankrijk.

Staatsgrepen en ideologische strijd

Nadat Dahomey onafhankelijk was geworden ontstond structurele onrust in het land. Er vonden verscheidene staatsgrepen plaats en de economische situatie was beroerd. In 1972 was er opnieuw een staatsgreep. Ditmaal kwam generaal Kérékou aan de macht. Hij was niet van plan was om zijn greep op het West-Afrikaanse land snel of gemakkelijk op te geven. Met zijn machtsovername maakte het land een ommezwaai naar links, omarmde de marxistisch-leninistische leer en implementeerde dat in de staatsstructuur en economie. Dahomey heette voortaan Bénin.

Bron:  

- Archief Buitenlandse Zaken 1955-1964             - Bénin. Landendocumentatie nr. 5 Koninklijk Instituut voor de Tropen (Amsterdam 1986)        

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.