Georgische opstand, Texel

Onafhankelijkheidsdag Georgië

Op 26 mei 1918 werd Georgië onafhankelijk na een eeuw inlijving bij het Russische Tsarenrijk. Lang duurde het niet: in 1921 reden de Bolsjewieken het land binnen en werd het land een Sovjetstaat. Pas in 1991 kregen ze onafhankelijkheid, al vieren ze nog steeds de historische datum. In Nederland herdenken we jaarlijks een noodlottige ontmoeting tussen Nederlanders en Georgiërs.  

Op Texel wordt dodenherdenking jaarlijks bijgewoond op de Georgische begraafplaats Loladse op de Hoge Berg. Daar voltrok zich een vrij onbekend historisch drama in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog: de Russenoorlog. Op Texel waren in het laatste oorlogsjaar 800 Georgiërs gestationeerd als onderdeel van het Duitse leger. De Georgiërs waren voormalige krijgsgevangenen van de Duitsers. Vaak om de ellende van de gevangenkampen te ontkomen, sloten ze zich aan bij de Duitsers.

In april 1945 kregen de Georgiërs het bevel de oprukkende geallieerden aan te vallen. Maar in de nacht van 5 april kwamen de Georgiërs in opstand tegen de 400 gestationeerde Duitsers op het eiland. Er volgde een gruwelijk slagveld waarbij de Texelse bevolking vaak betrokken raakte. Er werden boerderijen bezet, huizen kapotgeschoten en burgers doodgeschoten. 476 Georgiërs, 89 Nederlanders en 420 Duitsers vonden de dood. De op Texel geboren journalist en documentairemaker Arnold van Bruggen maakte er een documentaire over: The Russian War. Daarin komen ook de laatste nog levende Georgiërs die op Texel waren aan het woord. De film is vertoond op het 22ste IDFA - International Documentary Film Festival Amsterdam - in november 2009.  

Afbeelding

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.