Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsdag in Zambia

Aan het einde van de negentiende eeuw werden de mijnrechten van Zambia opgekocht door een Brits bedrijf en verloor het land haar onafhankelijkheid. Uiteindelijk kwam de regio onder koloniaal bestuur en kreeg het de naam Noord-Rhodesië. Pas op 24 oktober 1964 werd Zambia weer zelfstandig, en sindsdien vieren haar inwoners op die datum hun onafhankelijkheid.

Voor het grootste gedeelte van haar geschiedenis was Zambia in de handen van lokale Afrikaanse koningen. In 1888 kocht de Britse magnaat Cecil Rhodes echter de mijnrechten van het land en voortaan werd de regio beschouwd als een Britse invloedssfeer.  Het bestuur viel in handen van de British South Africa Company en de nieuwe regio kreeg de naam Noord-Rhodesië. In 1923 nam  Groot-Brittannië het lokale bestuur over en annexeerde het gebied.

Het koloniale bestuur bestond uit een Britse Gouverneur met daaronder een deels benoemde en deels gekozen adviesraad. Alleen Britse burgers waren echter verkiesbaar als lid van de raad en daardoor was de invloed van de lokale bevolking zeer beperkt. De ruim 1 miljoen lokale inwoners van Zambia werden in feite bestuurd door de minderheid van slechts 5000 kolonisten.  Dit veranderde pas in 1938, toen de Britse overheid voor het eerst één zetel vrijmaakte voor een niet-Britse adviseur.

Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog kwamen de politieke ontwikkelingen in Noord-Rhodesië in een stroomversnelling. De mijnwerkers van het land realiseerden zich dat ze belangrijk waren voor de Britse oorlogsmachine en organiseerden stakingen om betere behandeling af te dwingen. Om meer grip te krijgen op haar Afrikaanse koloniën besloot de Britse overheid in 1953 om Noord-Rhodesië samen te voegen met Zuid-Rhodesië, maar dit zorgde alleen nog maar voor meer onrust.

Vanaf 1962 begonnen de Britten daarom aan een geleidelijke democratisering van het land en niet veel later werd de federatie tussen Noord- en Zuid-Rhodesië weer ontbonden. Op 24 oktober 1964 werd Noord-Rhodesië vervolgens geheel onafhankelijk en koos het haar nieuwe naam: de Republiek Zambia. Sindsdien vieren de inwoners van het land op die datum hun onafhankelijkheid.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Decembertip: Boek (88 pag) over geschiedenis Oudemirdumerklif.
Prijs 12,50 (ex porto 4).  Informatie, bestellen via email

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!