Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsdag Niger

Al eeuwen haalden Europeanen goud, ivoor en slaven uit West-Afrika. Maar de binnenlanden lieten zij op een handje vol expedities na, ongemoeid. Het bleef verborgen voor de reis beluste en op expansie en handel gerichte Europeanen. Daar kwam in de 19e eeuw verandering in toen Frankrijk probeerde West-Afrika onder controle te krijgen.

Eén van de eerste Europese ontdekkingsreiziger die naar de Niger delta trok was de Brit Mungo Park. Hij bereikte Niger op 20 juli 1796 en schreef een boek over zijn reis Travels into the interior of Africa. Vanaf dat moment trokken zo nu en dan expedities naar het gebied. Maar pas vanaf het einde van de 19e eeuw probeerde Frankrijk West-Afrika onder controle te krijgen. Frans West-Afrika werd gesticht in 1893: Afrique Occidentale Française (AOF). Het Gouvernement-generaal werd in 1895 ingesteld en bestond uit de huidige landen: Senegal, Ivoorkust, Dahomey (Benin) en Guinee. Begin 20e eeuw vielen ook de gebieden Boven-Senegal-en-Niger, Mauretanië en Tsjaad-Niger onder de AOF.

De kolonisatie was niet zonder slag of stoot tot stand. De diepe, donkere regenwouden waren immers moeilijk te onderwerpen door de Fransen. Diverse campagnes van de Franse troepen waren dan ook nodig voordat het gebied rond de Niger delta ook daadwerkelijk onder het Franse gezag viel. Het ging behoren bij het immense gebied: Haut-Sénégal-et-Niger. Pas in 1922 zou Frankrijk controle over het hele gebied hebben. Na het onder controle brengen van het hele gebied werd Frans West-Afrika bestuurd door een gouverneur-generaal vanuit Dakar. De federatie werd opgeheven na een referendum in september 1958 over de toekomst van de Franse gebieden, waarin de huidige landen aangaven autonome republieken te willen worden. Op 3 augustus 1958 werd de onafhankelijkheid van Niger getekend. In Niger is dit een nationale feestdag.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.