Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsdag Uruguay

Het land dat ingeklemd ligt tussen de voetbalgrootmachten Argentinië en Brazilië won vorige maand verrassend het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap, de Copa America. Vandaag viert het land van 3,5 miljoen inwoners zijn onafhankelijkheid nadat het lijdend voorwerp was in de Braziliaans-Argentijnse oorlog van 1825 tot 1828.

Banda Oriental

Voor de onafhankelijkheid was Uruguay onderdeel van het Spaanse onderkoninkrijk Rio de la Plata waar ook Argentinië, Paraguay en Bolivia bij hoorden. “Banda Oriental” was de benaming voor Uruguay door de Spaanse kolonisator wat letterlijk “oostelijke strook” betekende. Deze benaming was vanwege de ligging tegen de Portugese kolonie Brazilië. Het gebied had grote strategische waarde vanwege zijn ligging bij de uitmonding van de Rio de la Plata. Spanje bouwde begin 18e eeuw een militair vesting in het gebied waar de huidige hoofdstad van Uruguay, Montevideo, uit zou groeien.

Begin onafhankelijkheidsstrijd

Met de bezetting van Spanje en Portugal door Napoleon in 1808 en 1810 begon de onafhankelijkheidsstrijd in Zuid-Amerika door het ontstane machtsvacuüm. In 1811 leidde José Artigas een succesvolle opstand tegen de Spanjaarden. In 1815 zette hij de Liga Federal op, bestaande uit Uruguay en enkele andere Argentijnse provincies. Deze Liga had geen lang leven beschoren. In 1816 vielen 10.000 Portugees-Braziliaanse soldaten het gebied binnen. Na jaren van strijd werd Banda Oriental in 1824 ingelijfd door Brazilië (dat zelf in 1822 onafhankelijk was geworden van Portugal).

Te kostbare oorlog

De gevluchte revolutionairen van de Liga Federal lieten het er niet bij zitten. De “Treinta y Tres Orientales” (de 33 Orientals) zoals ze later werden genoemd, wilden Banda Oriental bevrijden van Brazilië. Hiervoor kregen ze steun van Argentinië (dat in 1816 onafhankelijk was geworden). Op 25 augustus 1825 werd door de revolutionairen de onafhankelijkheid uitgeroepen. Maar dat was voorbarig.  De Argentijnse steun was aanleiding voor Brazilië om ten strijde te trekken. Gedurende deze Braziliaans-Argentijnse oorlog van 1825-1828 had geen van beide partijen de overhand. De oorlog werd uiteindelijk te kostbaar voor Brazilië. Na bemiddeling van Groot-Brittannië, dat zelf grote economische activiteiten in het gebied had, werd op 4 oktober 1828 de Vrede van Montevideo getekend. Uruguay was onafhankelijk en fungeerde in feite als een bufferstaat tussen de twee grootmachten Argentinië en Brazilië.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.