Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsoorlog in Bangladesh

Mensen die door de daden van Sayedee hun geliefden hebben verloren hebben gerechtigheid gekregen

Aldus Syed Haider Ali, openbaar aanklager van Delwar Hossain Sayedee, de leider van de moslimpartij Jamaat-e-Islami in Bangladesh. Sayedee werd op donderdag 28 februari door een speciaal tribunaal ter dood veroordeeld nadat hij schuldig was bevonden aan oorlogsmisdaden tijdens de Bengalese onafhankelijkheidsstrijd. Deze negen maanden durende oorlog met het huidige Pakistan vond plaats in 1971.

Tijdens de jaren ’40 van de 20e eeuw vond er in de voormalige Britse koloniën in Zuid-Azië een aantal gebiedsdelingen plaats. Zo werd op 3 juli 1946 de grote provincie Bengalen opgesplitst in een hindoeïstisch westen en een islamitisch oosten. Ongeveer een jaar later leidde de zogenaamde Indian Independence Act tot de oprichting van twee onafhankelijke staten: India en het Dominion van Pakistan. West-Bengalen ging onderdeel uitmaken van India en Pakistan kreeg Oost-Bengalen toegewezen, een provincie die vanaf 1955 Oost-Pakistan ging heten.

Groeiende ontevredenheid

Nationalistische tendensen en groeiende politieke ontevredenheid leidden begin jaren ’70 tot een explosieve situatie. Lange tijd bevond het centrum van de politieke macht zich in West-Pakistan, totdat bij de verkiezingen in 1970 Mujibu Rahman met zijn Oost-Pakistaanse Awami Liga plotseling een meerderheid in het Pakistaanse parlement behaalde. De roep om afscheiding werd groter dan ooit en de onafhankelijkheidsstrijd begon vaste vormen aan te nemen.

Oost-Parkistan wordt onafhankelijk

Om de opstand in de kiem te smoren en het gezag te herstellen, greep West-Pakistan vanaf 25 maart 1971 hardhandig in. Dit weerhield Rahman er niet van op 26 maart de onafhankelijkheid van Oost-Pakistan uit te roepen. Wat volgde was een gruwelijke, negen maanden durende oorlog, waarin India al snel de Oost-Pakistaanse opstandelingen te hulp schoot. Naar schatting kwamen 3 miljoen burgers en militairen om het leven, werden ongeveer 200.000 vrouwen verkracht en sloegen miljoenen mensen op de vlucht. Uiteindelijk gaf het West-Pakistaanse leger zich op 16 december 1971 over aan India. Vanaf dat moment verkreeg Oost-Pakistan officieel een onafhankelijke status, als de Volksrepubliek Bangladesh.

Oorlogstribunaal

In 2010 stelde de Bengaalse premier Sheikh Hasina een oorlogstribunaal in om de misdaden die tijdens 1971 zijn begaan te onderzoeken. De Jamaat-e-Islami partij wordt er van verdacht te hebben gecollaboreerd met het West-Pakistaanse leger. Nadat op donderdag 28 februari 2013 bekend werd dat Sayedee door het tribunaal ter dood was veroordeeld, trokken aanhangers van Jamaat-e-Islami massaal de straat op om te demonstreren. Bij de gewelddadige rellen die volgden kwamen op zijn minst 42 mensen om het leven, waaronder zes politieagenten.

Bronnen

- Discovery Bangladesh, History of Bangladesh

- RD.nl, Leider Jamaat-e-Islami krijgt (...), 28-2-2013

- NOS, Rellen Bangladesh: tientallen doden, 1-3-2012

- De Volkskrant, Bangladesh klaagt eindelijk daders (...), 27-7-2010

Afbeelding

- Wikimedia, Sheikh Mujibur Rahman (...)

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.