Onderweg – met de fotograaf op reis

Technologische vernieuwingen maken het de negentiende-eeuwse mens mogelijk zijn horizon te verbreden en de werkelijkheid in beeld te brengen. De uitvinding van de fotografie en de komst van nieuwe en snellere transportmiddelen zorgen daarvoor. Om de groeiende groep toeristen en reizigers ter plaatse te kunnen bedienen, vestigen fotografen zich al snel in Noord-Afrika en het Midden- en Verre Oosten. Zij die een grote nieuwsgierigheid hebben voor alles wat vreemd en exotisch is, maar zich niet kunnen permitteren om verre reizen te maken, kunnen thuis genieten van albums die door fotostudio’s worden geproduceerd. Fotografie brengt de wereld voor velen dichterbij.

Sindsdien zijn de fotografen de wereld in beeld blijven brengen. De beperkingen van de vroege fototechniek verdwijnen en door de opkomst van kleinere, eenvoudiger te bedienen camera’s rond 1890 neemt het maken van foto’s door amateurs toe. De fotograferende toerist wordt dan een algemener verschijnsel. Professionele fotografen richten zich steeds meer op de groeiende markt van het geïllustreerde tijdschrift. De fotograaf die als fotojournalist de media voorziet van fotoreportages uit alle delen van de wereld kennen we nog steeds.

Onderweg, de tentoonstelling

De fototentoonstelling ‘Onderweg - met de fotograaf op reis’ toont reisfotografie uit de afgelopen 125 jaar aan de hand 235 originele vintage prints uit de collectie van het Nationaal Archief in Den Haag. De tentoonstelling staat van 9 september 2016 tot en met 8 januari 2017.

www.gahetna.nl/onderweg

Afbeelding: Sebah & Joaillier, De Galatabrug. Constantinopel (het huidige Istanbul), circa 1880-1890 (albuminedruk), collectie Nationaal Archief

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.