Onthulling van het Davidbeeld

Op 8 september 1504 onthulde de Italiaanse kunstenaar Michelangelo een van zijn beroemde werken: het Davidbeeld. Het ruim vijf meter hoge marmeren beeld maakte indruk op de bewoners van Florence. Voor het tentoonstellen van het beeld in de buitenlucht moest zelfs de wet worden aangepast, omdat voorheen geen naakte mannen in openbare ruimtes mochten worden afgebeeld.

Michelangelo

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) was op vroege leeftijd al een getalenteerde kunstenaar. In 1481 volgde hij zijn eerste tekenlessen en in 1488 werd hem het schildersvak geleerd door de schilder Domenico Ghirlandaio. Na zijn ontmoeting met de in Florence machtige Lorenzo de Medici kwam hij in aanraking met de kunst van de klassieke oudheid. In de tuinen van de Medici-familie kreeg Michelangelo les van beeldhouwer Bertoldo di Giovanni, die op zijn beurt weer een leerling was geweest van kunstenaar Donatello.

Contact met Lorenzo de Medici

Dankzij zijn contact met Lorenzo de Medici ontmoette Michelangelo vele vooraanstaande wetenschappers en kunstenaars. Dankzij de geboden mogelijkheid om op lijken de anatomie van het menselijk lichaam te bestuderen, deed hij grote kennis op voor zijn toekomstige beeldhouwwerken. Dit zorgde er voor dat Michelangelo al op 16 jarige leeftijd zijn eigen beeldhouwwerken maakte.

Onoverwinnelijk beeld voor Florence

In 1501 kreeg de 26 jarige Michelangelo de opdracht om een onoverwinnelijk beeld voor de inwoners van Florence te maken. Het beeld moest vijanden van de stad afschrikken. In het Bijbelse figuur David zag men het ideale figuur. Na goedkeurig van wat eerste modellen en tekeningen kon Michelangelo aan de slag met het grote massieve blok marmer.

David op Palezzo Vecchio

Toen Michelangelo begin 1504 met het beeld klaar was, kon het aan de bevolking getoond worden. Dit ging echter niet zonder enig slag of stoot. Het beeld was zo kolossaal dat het verplaatsen van het beeld zeer lastig was. Ook was de plaats waar het beeld zou komen te staan onduidelijk. Uiteindelijk werd besloten om het beeld voor het Palazzo della Signoria (het huidige Palezzo Vecchio) te plaatsen.

David in Galleria dell’Accademia

Nadat David op 8 juni op zijn plaats stond ontving Michelangelo kritiek van Piero Soderini, de leider van de Florentijnse Republiek, en moest Michelangelo nog aanpassingen verrichten aan het beeld. Michelangelo wist de leider echter om de tuin te leiden en veranderde nauwelijks iets aan het beeld. Na de onthulling van het beeld op 8 september zou het beeld nog een kleine 400 jaar op zijn plek blijven staan. In 1872 werd besloten het beeld uit bescherming tegen weer en wind te verplaatsen naar de Galleria dell’Accademia waar het beeld vandaag de dag nog altijd te bewonderen is.

 

<h3>Bronnen</h3>
-        Florence-nu.nl, <a href="http://www.florence-nu.nl/monumenten/5865-david.html">David van Michelangelo </a>

-        Britannica.com, <a href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/379957/Michelangelo">Michelang...

-        ItalyGuides.it, <a href="http://www.italyguides.it/us/florence/michelangelo_david.htm">Michelange... David</a>

&nbsp;

<strong>Afbeelding</strong>

-       Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:David_by_Michelangelo_in_The_Gall... by Michelangelo in (...)</a>  (17-11-2011)

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.