Onthullingen van Der Spiegel in de 20e eeuw

Het invloedrijke Duitse Weekblad Der Spiegel heeft zich openlijk uitgesproken voor het vertrek van Griekenland uit de Eurozone. Op de cover van het tijdschrift staat de tekst “Akropolis Adieu!”. Het blad Der Spiegel bestaat sinds ? en heeft  in haar geschiedenis een baanbrekende rol gespeeld bij affaires, zoals de Greet Hofmans –affaire.

Der Spiegel  verscheen voor het eerst in november 1946, onder de naam Der Woche. De Britten, die West-Duitsland op dat moment nog bezetten, gaven het initiatief voor de opzet van het blad. Zij kregen echter al snel onenigheid over de inhoud met de Duitse redacteurs, waarop het blad werd overgedragen aan Rudolf Augstein, die het omdoopte naar Der Spiegel. Het blad was van meet af aan populair en groeide uit tot het meest gelezen tijdschrift van Duitsland, mede door de goede onderzoeksjournalistiek die werd bedreven.

Greet Hofmans–affaire

Een voorbeeld van deze onderzoeksjournalistiek was dat  Der Spiegel het eerste medium was dat in de jaren ’50 berichtte over Koningin Juliana en haar hechte band met de gebedsgenezeres Greet Hofmans.   Het artikel zorgde ervoor dat veel buitenlandse media de affaire, die eigenlijk al voorbij was omdat Greet Hofmans al uit paleis Soestdijk was verwijderd door prins Bernhard, oppikten. Later zou Bernhard verklaren dat hij de informant van Der Spiegel was geweest, in de hoop dat een artikel in zo’n groot tijdschrift het laatste zetje zou zijn voor koningin Juliana om alle banden met Hofmans te verbreken.

Flick-Affaire

Een ander groot schandaal dat door Der Spiegel aan het licht werd gebracht was de Flick-affaire in de jaren ’80. Het industrieconcern Flick bleek grote sommen geld naar politiek partijen over te maken, onder andere naar de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU), om zo bepaalde besluitvormingsprocessen te beïnvloedden. De onthullingen van Der Spiegel zorgden voor grote verliezen van het CDU bij de opvolgende verkiezingen.

Griekenland

Dat Der Spiegel nu zo duidelijk stelling inneemt tegen Griekenland in de Eurozone, kan veel invloed hebben. Het blad meent dat Griekenland in de toekomst alleen weer op eigen benen kan staan als het zichzelf nu weet te redden. Met deze uitspraak speelt het tijdschrift in op de onvrede van veel Duitsers over de situatie omtrent de Griekse verkiezingen. Veel Duitsers vinden dat de Grieken de broekriem flink moeten aanhalen, omdat ze ontzettend veel geld van hen hebben gekregen om de crisis op te lossen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..