Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van Bolivia

De Boliviaanse president Evo Morales is op bezoek in Nederland. Hij is in gesprek gegaan met SP fractievoorzitter Emile Roemer. Het Zuid-Amerikaanse land Bolivia was lange tijd onderdeel van de Spaanse kolonie in Amerika, maar werd onafhankelijk nadat het in 1825 de laatste Spaanse koloniale troepen had verslagen.

In 1532 versloeg de Spaanse conquistador Francisco Pizarro het Inca rijk en stichtte hij een kolonie op het voormalige Inca grondgebied. De Spanjaarden wisten het gebied aanvankelijk vrij gemakkelijk te onderwerpen, maar de inheemse indianen kwamen daarna voortdurend in opstand tegen de Spaanse kolonisten. Het was voor de Spanjaarden echter van groot belang om de kolonie in handen te houden, omdat het gebied rijk was aan zilver en salpeter. Ondanks het bittere verzet dat de indianen boden, wisten de kolonisten ze met bruut geweld onder de duim te houden.

La Paz Revolutie

De administratie en ordehandhaving in de Zuid-Amerikaanse koloniën werd gedaan door de Spanjaarden van het Europese vasteland. De indianen namen de zware arbeid voor hun rekening. Na enige tijd ontstond er echter een derde klasse, los criollos, die bestond uit etnische Spanjaarden die waren geboren in Zuid-Amerika. De criollos of creolen waren ontevreden over de strenge regels die de Spaanse koning oplegde aan handelaren. Ook vonden ze dat ze ongelijk werden behandeld. Hoge functies in de kolonie mochten namelijk alleen bekleed worden door mensen die in Spanje waren geboren. In 1809 kwamen deze gevoelens tot een hoogtepunt, tijdens de La Paz Revolutie. De revolutionairen waren echter geen partij voor de Spaanse troepen en de revolutie werd de nek omgedraaid.

Simon Bolivar

Het verlangen naar onafhankelijkheid was nog steeds groot in Zuid-Amerika. Ook was de Spaanse grip op het continent aan het verslappen, omdat Napoleon in 1807 Spanje was binnengevallen. In 1810 braken overal in Zuid-Amerika revoluties uit. De opstandelingen schaarden zich onder de vlag van revolutionair Simon Bolivar, een creoolse Spanjaard die verlangde naar onafhankelijkheid voor alle Spaanse koloniën. Zijn oorlogen tegen de Spanjaarden duurden meer dan tien jaar, maar in tegenstelling tot de La Paz Revolutie was de opstand van Bolivar wel succesvol. Hij stuurde zijn onderdaan Antonio de Sucre met een leger naar het tegenwoordige Bolivia. De Sucre verjoeg de overgebleven Spaanse troepen en riep op 6 augustus 1825 de republiek Bolivia uit, vernoemd naar Simon Bolivar.

Bolivia heeft de afgelopen eeuw een aantal militaire regimes gehad, maar is tegenwoordig een democratisch land. De huidige regering, onder president Evo Morales, is niet bij iedereen in Bolivia populair. Zo zijn er al een aantal demonstraties en stakingen geweest om te protesteren tegen het Boliviaanse overheidsbeleid. Waarom Evo Morales precies in gesprek wilde gaan met Emile Roemer, de huidige SP leider, is nog niet bekend.


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.